Demencija i kako se nositi s njom

Predavanje 18.02.2020. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Ivan Zečević, mag. psych
Demencija postaje globalni javnozdravstveni problem, ali i prioritet zbog sve dužeg životnog vijeka oboljelih i negativnog učinka bolesti na kvalitetu života. S ciljem promicanja znanja iz područja neuropsihologije demencija te promoviranja psihologije kao znanosti i struke, važno je širu javnost upoznati s osnovnim činjenicama o demencijama, kao i s vrstama dijagnostičko-terapijskih usluga koje psiholozi pružaju oboljelima i njihovim obiteljima. Takvi oblici intervencija često su neophodni kako bi se poboljšala kvaliteta života oboljelih i njihovih skrbnika, kako bi se što više očuvao kognitivni status oboljelih te kako bi se smanjili problemi oboljelih poput primjerice lutanja.

Na predavanju će se na zanimljiv i jednostavan način iznijeti kratke informacije o dvije osnovne vrste demencija te glavna obilježja najpoznatijih demencija. Prezentirat će se tehnike za očuvanje kognitivnog statusa, stimuliranje učenja, multisenzorno stimuliranje, poboljšanje spavanja, kao i tehnike snalaženja u prostoru i nošenje s agresijom oboljelih. Također će se iznijeti informacije o načinima komunikacije s osobama oboljelim od demencije, o problemima s kojima se susreću skrbnici te načinima pomoći skrbnicima oboljelih osoba.

Dođite i saznajte kako pomoći sebi, ali i drugima oboljelim od ove bolesti kroz niz jednostavnih i korisnih savjeta te praktičnih primjera.

Udruga Holos

Hrvatsko psihološko društvo