Direktna demokracija

Radionica 21.04.2017. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18 sati
Grupa "Direktna demokracija u školi" neformalna je skupina ljudi raznih profila, osnovana krajem 2011. godine u Zagrebu. Primarni cilj "Direktne demokracije u školi" je održavanje predavanja i radionica o direktnoj demokraciji u sklopu različitih oblika neformalne edukacije nastavnika, učenika i građana općenito; organiziranje otvorenih radionica (javnih tribina) o direktnoj demokraciji; prikupljanje i proučavanje literature o direktnoj demokraciji i srodnoj problematici; praćenje problematike uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole i sudjelovanje u odgovarajućim aktivnostima te suradnja sa srodnim projektima, inicijativama i organizacijama. Isto tako grupa pruža pravnu i tehničku pomoć onim organizacijama koje svoje djelovanje žele provoditi na direktnodemokratski način.

Radionica direktne demokracije počinje s poticanjem na promišljanje pojma demokracije kao vladavine naroda, čime se otvara prostor za kritičko sagledavanje današnjih sustava koji sebe nazivaju demokratskim, a to znači suočavanje s konceptom predstavničke demokracije. Analizom predstavničkodemokratskog sustava i ukazivanjem na njegove nedostatke, priprema se podloga za prikaz direktnodemokratskog sustava koji se onda, kroz usporedbe s rješenjima na iste vrste izazova, može objasniti na jednostavniji način. Zadnji dio posvećen je raspravi među sudionicima unutar koje se definira i zajednički interes polaznika radionice na osnovu, mogućnosti direktnodemokratskog organiziranja, kao i način kako se u to upustiti.

Radionica je namijenjena srednjoškolcima i odraslima. Molimo prijavite svoj dolazak na petra.dolanjski@kgz.hr ili irena.bekic@kgz.hr.