Đurđica Haladi: Čarolija na svili u duginim bojama

Izložba 01.09.2018. - 29.09.2018. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Izložba oslikanih svilenih marama i kravata Đurđice Haladi.

Osvrt

Tematska izložba Đurđice Haladi pruža velike mogućnosti interpretacije, od zatvorenog oblika do mekanih prijelaza u druge boje. Slikarska tehnika oslikavanja svile postiže razne efekte koji nisu ostvarivi u drugim tehnikama, možemo samo reći da je tehnika akvarela slična i približno mekana i lazurna u izričaju. Gradacija tonova, naročito efektnih indigo plavih boja, koja se pretače u tirkizno-smaragdne tonove, čini potpunu cjelinu izraza. Svi ti amorfni oblici plijene različitim efektima unutar zadane teme, ali produkt je uvijek neočekivan. Tako naziremo obrise cvijeća ili pejzaža u mekom dodiru tonova, pune mekoće i senzibiliteta. Kao što neki pjesnik reče: „Sve je boja… Život je boja… Samo je treba vidjeti.“
         Mira Mlinarić Maleković


Đurđica Haladi

Đurđica Haladi (djevojački Paleščak) rođena je 18.11.1946. u Javorju. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završila je u Zaprešiću te dvije godine uz rad FPZ u Zagrebu. Nakon završene škole radila je u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu na poslovima kadrovika, a zadnjih osamnaest godina na poslovima voditeljice kadrovske službe. Od 1997. godine je u mirovini.

Poeziju piše od srednje škole. Kao animator kulture u bolnici organizira velik izložbi poznatih slikara, poetske recitale i koncerte estradnih umjetnika. Dvije godine bila je urednica lista „Kajfešovac“ te pisala za list „Črnomerec“ prateći kulturne događaje u ustanovi i općini.

Poeziju je objavljivala u zbornicima kulturnog stvaralaštva grada Zagreba i Zaprešića, godišnjacima Matice hrvatske ogranak Zaprešić, u Krapini  te na Festivalu kajkavske lirike i glazbe „Kustošija“. 2006. godine objavila je zbirku pjesama na štokavskom izričaju „More u tvojoj zjeni“, a 2016. zbirku na kajkavskom izričaju „Moja mama v očmi čuva potočnice“.

Po odlasku u mirovinu završila je likovnu radionicu oslikavanja svile u POU Zagreb . Od tada je održala dvije samostalne izložbe u Muzeju Brdovec  i u Gradskoj knjižnici „Ante Kovačić“ u Zaprešiću te sudjelovala na pedesetak skupnih izložbi.

Članica je  Matice hrvatske ogranak Zaprešić te od 2013. predsjednica Udruge likovnih i književnih stvaralaca brdovečkog kraja „Vladimir Maleković“ .

Udana je i ima jednu kćer. Živi u Brdovcu.