Dostižno i(li) nedostižno

Mjesec hrvatske knjige 24.10.2017. | utorak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: 17:30 Odjel za odrasle
Marija Ott Franolić, Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima, Disput, Zagreb, 2016.

Marija Ott Franolić u knjizi „Dnevnik ustremljen nedostižnom“ analizirajući ženske dnevničke zapise proučava svakodnevicu umjetnica i intelektualki te istražuje na koji način i u kolikoj mjeri svakodnevne kućanske i obiteljske obveze interferiraju s njihovim znanstvenim odnosno umjetničkim interesima.

Polazeći od sebe i svoje intelektualne gladi, autorica otvara niz pitanja o tome može li se i uz kakvu cijenu žena baviti intelektualnim radom, kako pomiriti profesionalne i obiteljske obveze, kako odgovoriti na zahtjeve okoline, koji još i danas, da ne govorimo u prošlosti, opterećuju žene na posve drugačiji način nego muškarce. Žene se naime moraju itekako boriti za svoj prostor i svoje vrijeme.

Središnji dio knjige posvećen je neobjavljenim dnevničkim zapisima pjesnikinje i znanstvenice Divne Zečević, koji obasežu više od 6 tisuća stranica, a nastajali su od 1961. do 2006. godine. Osim njih, važno mjesto u knjizi zauzima i dnevnik Dragojle Jarnević, a spominju se i dnevnički zapisi mnogih drugih intelektualki kojima su privatni tekstovi služili za ispisivanje vlastite različitosti i za postavljanje pitanja o temama o kojima se rijetko govori.

Radi se o iznimno vrijednoj i višestruko važnoj, feministički orijentiranoj knjizi u kojoj je autorica upravo svojom angažiranošću, istinskim interesom i uspoređivanjem proučavanih dnevnika s vlastitim životom učinila bitan odmak od pukog teoretiziranja i napisala knjigu koja će žene postavljanjem važnih pitanja potaknuti da uče na iskustvima prethodnica i ne odustaju od traženja valjanih odgovora. Drugim riječima, da svojim angažiranim stremljenjem nedostižno učine ne samo dostižnim nego i posve uobičajenim.

Početak događanja: utorak, 24. listopada, u 17:30 sati.