Dugine obitelji

Predstavljanje knjige 10.10.2019. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 16.30 sati Dugine obitelji

Po uzoru na slične organizacije u svijetu, Dugine obitelji okupljaju LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.

Prvi put okupile su se 2011. kao grupa psihosocijalne podrške koju je organizirala udruga Zagreb Pride pod vodstvom psihologinja Iskre Pejić i Matee Popov. Nakon završetka dva ciklusa grupe podrške, polaznici/e grupe nastavili/e su se sastajati i družiti kao neformalna građanska inicijativa – osnovan je forum, pokrenuta je web stranica, dok 2017. godine registrirana je udruga koja je 2018. izdala slikovnicu “Moja dugina obitelj”, prvu koja prikazuje djecu s istospolnim roditeljima u Hrvatskoj, a 2019. organizirala je po prvi put međunarodnu konferenciju o duginim obiteljima naziva “Naša djeca su ok”. Aktivnosti i druženja Duginih obitelji redovito se organiziraju i dalje.

Kako je riječ o netipičnim obiteljima, razgovor s drugima u sličnim životnim okolnostima može biti vrlo koristan i ohrabrujuć. Kroz susrete Duginih obitelji pruža se prilika LGBTIQ* roditeljima i roditeljicama, kao i onima koji/e planiraju roditeljstvo, za razmjenu iskustava i spoznaja, upoznavanje i druženje.