Dva lica ─ skriveno otkriveno

Izložba 03.02.2020. - 02.03.2020. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Davorka Trbojević
Davorka  Trbojević diplomirana je politologinja rođena 24. veljače 1959. godine, a živi u Zagrebu. Amaterskom fotografijom bavi se još od prvih studentskih dana i otada objektivom hvata motive koji su je u nekom trenutku dotakli pokušavajući na svoj način fotografski interpretirati životne scene zaustavljene u vremenu. Od 2008. godine prisutna je na internetskim portalima specijaliziranima za fotografiju, gdje pod pseudonimom proba2004  te pod avatarom tratinčice objavljuje fotografije različitih motiva. Stalno tražeći nove sadržaje, fotografijom interpretira svijet onako kako ga vidi i doživljava pa su njezine fotografije svojevrsno razotkrivanje emocija i intime.

Članica je Fotokluba Zagreb i Fotokluba Klik, a tijekom proteklih godina izlagala je na šezdesetak grupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Kina, Koreja, Srbija, Bosna i Hercegovina) te bila nagrađivana. Do sada je imala 6 samostalnih izložaba u Zagrebu i Sv. Ivanu Zelini („Kad priroda slika“, „Kad priroda slika II“, „Dodiri neba“, „Što intrigira...otkriva ili skriva?“, „Moji kvadrati, moj svijet u četiri puta četiri“, „Paralelni svjetovi“), tako da je izložba „Dva lica ─ skriveno otkriveno“ njezina sedma samostalna izložba.

O fotografskom izričaju autorice profesorica Nevenka Miklenić je zapisala: „Fotografije se mogu svrstati u reportažne ili dokumentarističke. Kamerom je uhvaćena zagonetnost venecijanskih likova, njihov izraz, primamljivost i zavodljivost koje hvataju našu pažnju i interes za ono što se krije iza. Tu nastaje i fotografski izazov za interpretaciju motiva: prikazati svu slojevitost raskalašenog i raskošnog slavlja na ulicama kojem se bilo lako prepustiti kada se obraz ne vidi, prikazati zavodljivost onog što nije pristupačno te nagovijestiti ono što je misteriozno. Kroz bilježenje objektiva Davorke Trbojević sami postajemo sudionicima ugođaja jer nam njena intuicija sugerira susret sa zagonetkom s kojom se možemo poistovjetiti.“