"Esperanto nije samo jezik"

Izložba 01.04.2021. - 30.04.2021. Knjižnica Vjekoslava Majera
Autorica izložbe "Esperanto nije samo jezik" dr.sc. Karmen Delač- Petković dugi niz godina radi kao školska knjižničarka Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci i njeguje tradiciju postavljanja izložbi u okviru različitih školskih projekata.

Ovom je izložbom obilježila Dan sjećanja na žrtve holokausta  kroz povijest obitelji Lazara Ludviga Zamenhofa, oca međunarodnog jezika esperanta, koji je bio Židov i čija su sva djeca i brojni drugi članovi obitelji stradali u holokaustu.
Učenicima je ujedno približila ideju međunarodnog jezika i prikazala povijest hrvatskog esperantskog pokreta s težištem na Rijeci.
Izložba je realizirana uz pomoć brojnih hrvatskih esperantista.
Autorica zahvaljuje na pomoći gđi. Spomenki Štimec (Zagreb), g. Davoru Klobučaru (Osijek), g. Goranu Krapiću (Rijeka) i g. Borisu Di Costanza (Rijeka).

Izložbu u našoj knjižnici postavljamo u želji da njome obilježimo godišnjicu proboja iz logora Jasenovac, 22. travnja 1945.
Nakon likvidacije ženskog logora dio preostalih logoraša muškog logora, shvativši da ih čeka ista sudbina, odlučio se pokušati spasiti probojem.
Od njih 1073, koliko ih se u tom trenutku nalazilo u logoru, na pokušaj spašavanja biijegom odlučilo se oko 600, a uspjelo ih se spasiti 106.
Iz dijela logora zvanog Kožara, u kojem se nalazilo 107 zatvorenika koji su također pokušali proboj, spasilo se njih 11.