Evolucija čitanja

Izložba 02.03.2020. - 18.04.2020. Knjižnica Vladimira Nazora
Studijskom izložbom u izlozima Knjižnice predstavljene su temeljne teze o čitateljskom mozgu iz triju knjiga: Čitatelju, vrati se kući : čitateljski mozak u digitalnom svijetu, Maryanne Wolf; Čitanje u mozgu : znanost i evolucija ljudskog izuma, Stanislasa Dehaenea te Čitanjem do (spo)razumijevanja : od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti, Anite Peti-Stantić.[1]
Cijelom dužinom izloga Knjižnice postavljeni su citati koji tematiziraju kako mozak odgovara na poticaje čitanjem, odnosno kako čitanje mijenja ljudski mozak. Oblikovanje sklopa čitalačkog mozga jedinstveno je epigenetsko postignuće u intelektualnoj povijesti naše vrste. Dubinsko čitanje unutar toga sklopa bitno mijenja ono što primjećujemo, ono što osjećamo i ono što znamo, a čineći to mijenja, informira i unaprjeđuje i sam sklop. (M. Wolf).
 
Mijenjamo li radikalno čitanjem svoj mozak? (S. Dehaene) Na to pitanje izložba nastoji odgovoriti tekstualnom i slikovnom razradom ideja, teza i poruka ovih triju odabranih knjiga.
Shematski je prikazan uspon čovjeka, od čovjekolikog majmuna do suvremenog čovjeka koji u ruci drži otvorenu knjigu te predstavlja vrhunac evolucije čovjeka. Prikazane su vrste moždanih valova te intenzivna sinaptička aktivnost mozga koji čita dubinski. Slikovno je dočarana neuroplastičnost mozga, s naglaskom na mozak koji čita.
Ono što čitamo, kako čitamo i zašto čitamo mijenja način na koji mislimo... (M.Wolf)
 
Izložba je postavljena povodom 19. tjedna mozga (Brain Awareness Week, 16.-22.3.) u Hrvatskoj, a koji se održava u cilju popularizacije znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti, u organizaciji Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društva za neuroznanost, kao pridruženih članova i partnera European Dana Alliance for the Brain, uz suorganizaciju HAZU i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.
 __________________________
[1] Wolf, Maryanne. Čitatelju vrati se kući : čitateljski mozak u digitalnom svijetu. Zagreb : Naklada Ljevak, 2019.; Dehaene, Stanislas. Čitanje u mozgu : znanost i evolucija ljudskog izuma. Zagreb : Algoritam, 2013.; Peti-Stantić, Anita. Čitanjem do (spo)razumijevanja : od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti, Zagreb : Naklada Ljevak, 2019.