Fantazmagorično – izložba slika Željka Čurčića

Izložba 04.06.2019. - 04.07.2019. Čitaonica Kustošija Željko Čurčić
Ovom izložbom slika Željko Čurčić predstavlja dio svog opusa nastalog na izmaštanim sadržajima. Uprizorenjem svojeg unutrašnjeg svijeta kombinira specifičnu simboliku egzotičnih asocijacija. Prepuštajući se slobodnom, nedeterminiranom izričaju spremnom na razigranu improvizaciju, plohu ispunjava intuitivno, delikatno se igrajući izdvojenom oblicima, gradivnim elementima slike. Njihova raznovrsnost i nesvakidašnje kombinacije stvaraju neočekivane relacije osobitih karakteristika.

Čurčićev fantazmagorični svijet, kombinacija proživljenog i sanjanog, stvarnoga i podsvjesnoga počiva na nekonstruktivnom načelu subjektivnosti. Njegova djela izrastaju u skladu s vlastitim zakonitostima otimajući se razumu i prepuštajući se potrebi da krene nepredvidivim putovima snovitih transformacija stvarnosti.
prof. dr. Andrej Vujnović

Željko Čurčić rođen je 1955. godine u Zagrebu, gdje nakon završenog studija povijesti umjetnosti i sociologije te poslijediplomskog studija iz informacijskih znanosti, radi kao viši stručni savjetnik u LZ „ Miroslav Krleža“. Slikanjem se bavi od gimnazijskih dana, a dosad je imao više samostalnih izložbi. Sudjelovao je u više grupnih izložbi te u radu likovnih kolonija. Bio je član likovne zajednice „Zagreb“. Čurčićeve slike nalaze se u zbirci „Bauer“, Galeriji umjetnina u Vukovaru te u mnogim privatnim zbirkama.