Faraon & Orašar; Sjaj starinskog Zagreba

Tribina 29.03.2018. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:30 Milana Vuković Runjić, Daniel Rafaelić
Milana Vuković Runjić rođena je 1970. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu, gdje je  magistrirala književnost na temu Marcela Prousta. Dosad je objavila 24 knjige eseja i poezije, među kojima zbirku eseja Proklete Hrvatice, romane Priča o M., Ulica nevjernih žena, Novinari i demoni, Hotel u oblacima 1914. i 2015. g. objavila je roman Faraon iz Ilice je mrtav! Prvi slučaj Edvine Podolsky. Knjiga Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima bila je u užem izboru za nagrade „Višnja Machiedo“, „Zvane Črnja“ i „Kiklop“. Kolumnistica je u mnogim časopisima, novinama, portalima ... Zajedno sa suprugom Borisom Runjićem (sinom hrvatskog skladatelja Zdenka Runjića) vodi izdavačku kuću Vuković&Runjić. Od 2012. u knjižari Vuković&Runjić vodi Klub kreativnih žena i udrugu Artisti i literati. Živi i radi u Zagrebu. Majka je kćeri Antonije. ( Izvor: O autorici  - iz knjige Faraon iz Ilice je mrtav). Njezin najnoviji krimiroman s kraja 1920-tih, koji predstavljamo je Faraon & Orašar.
Faraon iz Ilice je mrtav, odnedavno postavljen u kazalištu Komedija, i Milana Vuković Runjić objavila ga je ponovno zajedno s njegovim nastavkom Orašar misterij.
Oba romana vraćaju nas u zlatno doba kraja zagrebačkih dvadesetih godina, u doba raskošnih plesova u Esplanadi, zabava u tuškanačkim bogataškim vilama, života u lijepo opremljenim donjogradskim građanskim stanovima, odišu dekadencijom i sjajem i prizivaju sjećanje na jedan zaboravljeni, starinski Zagreb kakav bi bilo lijepo poznavati.
S Danielom Rafaelićem, povjesničarom, filmologom, sada ravnateljem HAVC-a vodila je  na HRT-u emisiju  o kulturi i drugim društvenim temama Mali noćni razgovori, a na tribini zajedno će govoriti o njezinu najnovijem romanu i kazališnoj predstavi.