Faust Vrančić – Machinae novae

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2016. - 19.11.2016. Knjižnica Sesvete Odjel za djecu i mladež
Ova izložba je mali dio izložbe „Faust Vrančić – Machinae novae“ koja je bila postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, od 20.-25. travnja 2015. u sklopu Festivala znanosti.
 
• Autor koncepcije/izložbe/postava: Ivan Halić
• Stručna suradnica: Kristina Kalanj
• Likovni postav izložbe: Hrvoje Đukez, Kristina Kalanj
• Opseg: 50 izložaka
 
U godini kada se obilježavala obljetnica 400 godina izdavanja knjige Machinae novae (Nove naprave) Fausta Vrančića, Tehnički muzej Nikola Tesla postavio je izložbu posvećenu izumitelju i konstruktoru koji je živio na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.
Machinae novae jedno je od najvažnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. U njemu Faust Vrančić opisuje 56 raznovrsnih uređaja i tehničkih konstrukcija uz 49 bakropisa velikog formata s komentarima na latinskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku. U želji da ovo djelo bude vrsta priručnika, Vrančić uz vlastite donosi i neke manje poznate projekte drugih konstruktora. Projekti su u djelu opisani samo fenomenološki u nedostatku fizikalnih i tehničkih znanja potrebnih za opisivanje ovakvih konstrukcija do kojih je došlo tek u 18. stoljeću.

Zahvaljujemo djelatnicima Tehničkog muzeja Nikola Tesla na ustupljenim izlošcima.