Fotozaveslaji

Izložba 18.03.2019. - 06.04.2019. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Branka Dimić
Fotografije sportašice, profesorice i velike zaljubljenice u prirodu Branke Dimić, nastale na brojnim veslačkim izletima Kanu kluba Končar, prikazuju skrivene ljepote hrvatskih rijeka, mora i jezera, uhvaćene klikom fotoaparata u trenutcima između zaveslaja, iz jednog sasvim posebnog kuta gledanja ‒ izravno s površine vode.

Poetičnost uhvaćenih detalja vodenih površina, koji su na fotografijama često prikazani u odnosu s čamcem, veslom ili veslačem, upućuje na duboku povezanost koju veslači stvaraju s vodom, tim neprocjenjivim prirodnim bogatstvom, hvatajući brzi ritam protjecanja rijeka, isprekidan ritam uzdizanja i spuštanja valova ili mirnu ravnomjernost glatke površine jezera.

Branka Dimić školovala se u Zagrebu, gdje je i diplomirala na Kineziološkom fakultetu. Danas radi kao nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića. Od mladosti svoje slobodno vrijeme provodi u planinarenju. Također, kao aktivna članica sudjeluje i na kajakaško-kanuističkim izletima Kanu kluba Končar. Fotoaparatom bilježi trenutke provedene u zelenilu, a svaka fotografija pozivnica je gledateljima za povratak prirodi i zdravom načinu života.

Prve izložbe imala je u HPD Pliva i u svojoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića. Članica je Foto-kino kluba HPD "Zagreb-Matica" s kojim je sudjelovala na 8 grupnih izložbi. Radila je kao fotosuradnik na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji 2015. godine (WTOC 2015. Zagreb – Karlovac) te sudjelovala kao jedan od autora na završnoj izložbi fotografija istog Prvenstva u prostorijama HPD "Zagreb-Matica". Poznati fotograf, pjesnik i novinar Nedžib Vučelj izabrao je nekoliko njezinih fotografija za svoju monografiju „Moja Una“ (2015. g.). Radovi su joj izabrani i na izložbama: Cest is d'Best 2017., međunarodnoj sportskoj izložbi Primorsko-goranske županije, kao i na izložbi „Minijatura“, na kojoj je za svoj rad i pohvaljena.

Kanu klub Končar, osnovan 1951. godine, smješten je na mirnom dijelu jezera Jarun i jedan je od rijetkih sportskih klubova u Hrvatskoj koji njeguje veslanje kao vrhunski sport (višestruki svjetski i europski prvaci u kanuu, u disciplini spust na divljim vodama), ali i kao rekreativnu poslasticu. Organiziraju se brojni klupski izleti, od veslanja na mirnim rijekama i jezerima do adrenalinskog veslanja na divljim vodama, koji se ovjekovječuju fotografiranjem i snimanjem, kako bi se u hladnim zimskim mjesecima uživalo u projekcijama i predavanjima.

Povod ovoj izložbi fotografija obilježavanje je Svjetskoga dana voda ‒ 22. ožujka, koji se diljem svijeta obilježava kako bi se skrenula pozornost na važnost očuvanja voda i vodnih resursa.