Fraktali

Izložba 16.04.2021. - 14.05.2021. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Jurica Lenard
Autor o sebi:
„Rođen sam u Zagrebu 1974. u znaku Blizanaca. Polaritet, atribut mog zodijačkog znaka, utkan je u moj život, kao i u kreaciju mojih fotografija. Duga potraga za načinom izražavanja svoje kreativnosti napokon me odvela u fotografiju i grafički dizajn, što je moju zodijačku dualnost umjetnika i tehničara dovelo u ravnotežu.”

Fraktali
„Ovaj serijal fraktalnih apstrakcija nastao je iz mojih vlastitih fotografija prirode i pokojeg portreta. Inspiriran svetom geometrijom i fraktalnim strukturama koje se pojavljuju u svijetu koji nas okružuje, digitalnom manipulacijom fotografije dobio sam zanimljive strukture i uzorke koje zovem fraktalima. Po matematičkim definicijama fraktala to možda i nije baš precizno, no imaju zajedničku osobinu samosličnosti - svaki dio je sličan cjelini. Primjerice, stablo se grana na mnoštvo grana koje se opet granaju na sitnije grančice, koje uvećane izgledaju kao i krupnije grane…
Mogu se usporediti i s mandalama, neki i sa snovolovkama - djelomična ili potpuna simetrija i ponavljanje uzoraka donose osjećaj centriranosti i ravnoteže. Možda baš zato što fraktalne strukture ne primjećujemo svjesno, promatranje ovih slika može pobuditi emocionalnu reakciju ili se povezati s nekom mentalnom slikom iz podsvijesti - uglavnom, svatko vidi nešto drugo u istoj slici.
Pozivam promatrača da ove fraktale, mandale i snovolovke doživi vizualno i pritom si dozvoli vidjeti ih i svojim mentalnim i emocionalnim očima, za potpuni doživljaj.”

Izložba je priređena u okviru Kvartovske bibliografije.