Gitaristički koncert Divne Šimatović

Koncert 16.09.2021. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
Divna Šimatović hrvatska je gitaristica, posebna po urođenoj muzikalnosti i senzibilnosti (Klasika.hr). Nastupala je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom glazbenom zavodu, Preporodnoj dvorani, Zlatnoj dvorani Instituta za povijest, Muzeju Mimara, Matici hrvatskoj, palači Dverce, Starogradskoj vijećnici, Muzeju za umjetnost i obrt, Galeriji Klovićevi dvori, Europskom domu, Centru za kulturu Novi Zagreb, Domovima kulture Novi Grad i Marija Bistrica, Galeriji Prica u Samoboru, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Hrvatskim domovima u Vukovaru i Slatini, Glazbenom paviljonu u Zagrebu, Gradskoj galeriji Zabok, Napretku, Nadbiskupskom dvoru Zagrebačke katedrale te Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i dr. Divna Šimatović nastupala je kao solistica sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske u Velikoj dvorani Lisinski pod ravnanjem dirigenta Vukovajac-Dugana te s Hrvatskim komornim orkestrom pod vodstvom maestra Vaupotića. Svirala je i s gudačkim kvartetom Rucner te u duu sa svojim bratom Ivanom. Osim koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu, Divna je česta gošća u televizijskim i radioemisijama: Dobro jutro Hrvatska, Majstori svirači, Na pragu uspjeha te Od portreta do portreta.

Trenutno je na usavršavanju kod prof. Ricarda Galléna, na najvišem stupnju izobrazbe za glazbenike instrumentaliste u Njemačkoj - poslijediplomskom studiju Konzertexamenu na Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar. Diplomirala je s uspjehom magna cum laude u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Divna je pohađala brojne majstorske radionice i usavršavala se kod poznatih gitarista: Xhevdeta Sahatxhije, Lukasza Kuropaczewskog, Zorana Dukića, Petrita Çekua, Paola Pegorara, Sanela Redžića, Margarite Escarpe, Thomasa Offermana, Alejandra Córdove, Gorana Krivokapića, Aniella Desiderija, Carla Marchionea i dr. Osim brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, dobila je i Dekanovu nagradu za iznimna postignuća. Tijekom studija dodjeljivane su joj stipendije za izvrsnost. 
Divna Šimatović bavi se i pedagoškim radom podučavajući na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zvanju asistentice te na Glazbenom učilištu Elly Bašić.

Program:

A. Barrios: Un Sueño en la Floresta
J. Turina: Sonata
D. Aguado: Andante i rondo op. 2 br. 3
T. Takemitsu: In the Woods
Wainscot Pond
Rosedale
Muir Woods
I. Albéniz: Mallorca i Asturias
J. W. Duarte: Varijacije na katalonsku pučku pjesmu
 

Zbog pridržavanja epidemioloških mjera broj posjetitelja je ograničen. Potrebna je prethodna predbilježba na e-mail: knjiznica.knezija@kgz.hr ili na broj telefona: 01/3837 246.