Grad ljudskih prava u Knjižnici Kustošija

Izložba 28.02.2017. - 05.04.2017. Knjižnica Kustošija
Povijest ljudskog roda od antike do danas gotovo da ne poznaje razdoblja u kojima se na neki način nisu kršila ljudska prava pojedinaca ili dovodila u pitanje njihova provedba. Kroz povijest društava napisani su kilometri rasprava, polemika, deklaracija i dr. tekstova o ljudskim pravima koja su aktualna i danas u suvremenim demokratskim društvima. Stoga smo za Vas u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI u našim izlozima izgradili idealan grad ljudskih prava. U našem utopijskom gradu, kao i u onom talijanskog filozofa T. Campanelle, sva ljudska bića jednaka su, a njihova prava poštuju se i uvažavaju na ravnopravan način.  Kustošijski grad ljudskih prava podsjeća sve nas na temeljne postavke Opće deklaracije o ljudskim pravima, usvojene i proglašene na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u prosincu 1948. godine. Prema Deklaraciji „sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću te trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.” Također, na našim izlozima piše da svatko ima pravo na „život, slobodu i osobnu sigurnost te pravo na jednakost pred zakonom, pravo na rad i zaposlenje, pravo na slobodno vrijeme i dokolicu, pravo na obrazovanje, pravo na jednak pristup informacijama  . . .  Deklaracija također ističe rodnu i spolnu ravnopravnost kao i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja istog te zaštitu privatnosti svakog pojedinca. Članak 12. Deklaracije navodi: „Nitko ne smije biti podvrgnut samovoljnom miješanju u njegov privatni život, obitelj, dom ili dopisivanje, niti napadima na njegovu čast i ugled. Svatko ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog miješanja ili napada.” Osim upoznavanja s temeljni odredbama Deklaracije ispisanim na našim izlozima te razgledanja izložene literature iz područja ljudskih prava, svi zainteresirani posjetitelji mogu u prostoru naše zabavne čitateljske zone zaigrati UNICEF-ovu društvenu igru o dječjim pravima „Čovječe, ispravi se!”
Također, svim posjetiteljima naše izložbe predlažemo eksperiment -  prije spavanja na trenutak se prisjetite članka 12. Deklaracije i zapišite večernje misli te ih ujutro pročitajte, a možete ih i s nama podijeliti!
 
Grad ljudskih prava novi je program Knjižnice Kustošija  koji ima za cilj u suradnji s udrugama za ljudska prava te srodnim institucijama i programima predstaviti sadržaje i događanja koja se odnose na temu ljudskih prava. Program će se odvijati kontinuirano kroz raznovrsna kulturna događanje tijekom cijele godine.
 

Izvori:
http://www.cesi.hr/hr/
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2009_11_12_143.html
http://covjeceispravise.unicef.hr