Grmoščica desna 53

Izložba 06.03.2019. - 27.03.2019. Čitaonica Kustošija Sandra Debanić
Sandra Debanić
Multimedijska umjetnica Sandra Debanić predstavlja se u Čitaonici Kustošija prvom samostalnom izložbom pod nazivom Grmoščica desna 53. Umjetnički rad se bavi specifičnim područjem vezanim uz nastanak klizišta na lokaciji Črnomerec-Kustošija-Grmoščica. Poveznica su glinokopi na području parka Grmoščice iz kojih se glina pomičnim trakama prenosila trasom pa preko Kustošijanskog mosta u Ciglanu grada Zagreba na Črnomercu gdje se proizvodila cigla. Taj je pogon bio životno bitan za Grad Zagreb, ne samo za izgradnju šireg područja grada, već i za njegov društveni život. Danas su zgrade Ciglane u privatnom vlasništvu postale zapušteni prostori, a glinokop dijelom parka šume Grmoščica.

Kroz formu pukotine umjetnica doživljava vlastito klizište sjećanja na kojem počiva rad Grmoščica desna 53, nazvan prema adresi njezine rodne kuće koja više ne postoji jer je nestala na klizištu izazvanom radom Ciglane. Ironija leži u činjenici da je upravo ta ciglana proizvodila cigle kojima su se gradila mnoga zagrebačka naselja. Sandra Debanić bilježi mjesta s područja nastanka klizišta fotografijom i crtežima. U radu autorica koristi i arhivske fotografije, povijesne članke, obiteljske fotografije i tekst. Tijekom istraživanja i razvijanja procesa rada, kroz intervjue s osobama koje su živjele ili još uvijek žive na tom području, umjetnica otkriva da mjesto živi i prenosi priče kroz sjećanja većeg broja generacija. Svaka obitelj ima svoju osobitu priču i unosi sjećanja u prostor klizišta. Također, Sandra Debanić na izložbi postavlja vlastite interpretacijske mape prostora Grmoščice kroz seriju crno-bijelih fotografija. Izložbom Grmoščica desna 53 umjetnica intermedijskim procesom mapira sjećanja pukotina i klizišta jednog fizičkog i intimnog prostora odrastanja te mu prijelazom iz javnog u izložbeni prostor dodaje novu vrijednost spašavajući ga od zaborava.


Sandra Debanić je rođena 1979. godine u Zagrebu. Magistrica je medijskih umjetnosti i praksi. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2018. godine, smjer intermedija. Za vrijeme studija izlagala je na skupnim izložbama u sklopu Centra za inovativne medije u Rijeci. Godine 2016. na skupnoj izložbi Micro-macro predstavila je rad SLAGALICA – fotokolaž na dasci. U okviru Festivala znanosti 2017. u Rijeci predstavila se umjetničkom instalacijom GLIA – Zaboravnjene živčane stanice na platnu / The forgotten brain cell on textile, objekt i fotografije.

Podaci o izložbama nalaze se na: https://cim.apuri.hr/izlozbe/
IZLOŽBA 2/ 2017 https://cim.apuri.hr/izlozbe/micro-macro-art-skc-rijeka/
IZLOŽBA 3/ 2017 https://cim.apuri.hr/izlozbe/svjetla-u-tami/
IZLOŽBA 1/2016 https://cim.apuri.hr/izlozbe/micro-macro-2016/

KONTAKT:
0919737282
sandradebanic222@gmail.com