Hobby kao umjetnost

Izložba 16.05.2018. - 28.05.2018. Knjižnica Staglišće Izložbeni prostor knjižnice
MARIJA LUKINA JUSUFOVIĆ
Ako stvarati znači živjeti, onda za Mariju možemo reći da ona intenzivno živi. Glazba njezine duše omamljuje nas ovim radovima stvaranim s puno ljubavi. Potječe iz velike obitelji gdje se odmalena oblikovala glina, drvo, slikalo kroz igru.
Ljubav prema slikanju mogla je nastaviti u mirovini i tako su počele nastajati njene slike stvarane na iverici ili panelu u akrilnim bojama. Njeni cvjetovi, toliko realni, pomalo suptilni, kao da žele izaći iz slike. Prevladava bijela boja na tamnoj podlozi koja još više dokazuje Marijinu nježnost duše kojom je stvarala.
Marijina druga ljubav je oblikovanje stvari svojim vizijama. Upotrebljava materijal koji ide na reciklažu, tkaninu, plastiku, tapison, žicu, staklo i od toga stvara oblike koji nisu više za otpad, nego postaju u njenim čarobnim rukama - ukras. Oblikuje to gustom cementnom smjesom u koju još mokru urezuje reljefe, stavlja lišće, pogotovo struktura lista kelja daje interesantnu reljefnost. Na dno stavlja stiropor. Sve impregnira i boji akrilnim bojama. Tako nastaju ova prelijepa djela, ukrasi za naš dom.
                                                                                                                                        
                                                                                                                                                               Ingeborg Crnogaj, svibanj 2018. g.