Homo Climaticum

Predstavljanje knjige 15.10.2019. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 17:30 Dora Sivka
Zelena akcija / Friends of Earth Hrvatska u suradnji s Kulturtregerom (Booksa) u prosincu 2016., a zatim i 2017. godine raspisala je natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije (cli-fi).
 
Natječajem se željelo saznati kako autori vide budućnost i utjecaj klimatskih promjena na društvo i uvjete života, kako su u kratkim proznim i pjesničkim formama ilustrirani utjecaji klime na migracije, prehranu i proizvodnju hrane, solidarnost, geopolitičke odnose i svakodnevni život.
 
Od mnoštva pristiglih priča i pjesama o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, spekulativnoj fikciji te promišljanju budućnosti planeta Zemlje i čovječanstva žiri je odabrao najbolje koje su objavljene u dvije knjige: „Homo Climaticum 2017.“ i „Homo Climaticum 2018.“.  
 
Radovi u knjigama vrlo su relevantni jer je postalo očigledno da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, nego da ih i mi itekako osjećamo. Primjerice, Zadar je u svega nekoliko ljetnih tjedana 2017. godine srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 sata, dok je Zadarska županija istodobno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini simptom su klimatskih promjena te ih možemo očekivati i u budućnosti. Upravo takvi događaji potaknuli su autore i autorice čiji su radovi objavljeni u ovim dvjema zbirkama na promišljanje o tome kakva nas budućnost očekuje nastavimo li ovim putem kao civilizacija, ali i na promišljanje može li budućnost biti bolja.

Zbornike će predstaviti Dora Sivka iz Zelene akcije, koja je obje godine bila članica ocjenjivačkog žirija natječaja.

Digitalna verzija „Homo Climaticum 2017.“ može se preuzeti ovdje, a zbirka iz 2018. ovdje. 

Predstavljanje knjige održava se u sklopu programa "Zelena knjižnica za zeleni Zagreb".

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.