Hrvatska baština : spoj prošlosti i budućnosti

Izložba 11.09.2018. - 10.10.2018. Knjižnica Staglišće Centralni pano
Odlukom Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta 2018. godina proglašena je Europskom godinom kulturne baštine. Okružuje nas u gradovima u kojima boravimo, doživljavamo je neposredno u krajolicima, u susretima s raznovrsnim arhitektonskim ostvarenjima, skulpturama, arheološkim kopnenim kao i podvodnim nalazištima. Ne čine je samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti već i tradicijska znanja i umijeća, zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo, glazba koju slušamo i filmovi koje gledamo.
Glavni su ciljevi Europske godine kulturne baštine potaknuti na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, slaviti, razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost i promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima.
Slijedom toga, tijekom 2018. godine organizirat će se aktivnosti i inicijative diljem Europe, pa tako i diljem Hrvatske, kojima će se šira javnost nastojati zainteresirati za kulturnu baštinu i aktivno uključiti u što veći broj događanja.
                                                                                                                         
http://www.nsk.hr/europska-godina-kulturne-bastine-2018/