Hrvatska tradicijska umijeća & obrti

Izložba 15.09.2021. - 14.10.2021. Knjižnica Staglišće Centralni pano
U sklopu obilježavanja Dana europske baštine postavljena je izložba na temu tradicijskih zanata i umijeća koji su neizostavni dio nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. Uz odabranu literaturu iz područja etnologije i graditeljstva izloženi su originalni predmeti iz svakodnevnog života: zbirka platnenih ručnika, lončarski proizvodi od gline, tradicijske dječje igračke, hrvatska kravata CROATA, starinska pegla na žar, košara od vrbova pruća, narodna nošnja iz okolice Petrinje, dio tkalačkog stana kao i licitarska srca.
Kulturna baština, materijalna i nematerijalna svakoga naroda, zajedničko je bogatstvo čitavog čovječanstva koje se treba čuvati i prenositi budućim naraštajima u stvaranju njihova kulturnog i nacionalnog identiteta.
Izloženi plakati pripadaju fundusu Etnografskog muzeja u Zagrebu.



Kako se živjelo…
Oduvijek se čovjek borio protiv prolaznosti i težio za vječnošću i neuništivošću. Običaji i tradicija u životu čovjeka su upravo izraz  takve njegove težnje, to je veza između prošlosti i sadašnjosti, ali i temelj za budućnost. Običajima jedan narod izražava svoj duhovni život i njegov kontinuitet. Po njima se procjenjuje stanje duha u nekoj sredini,  njezina kulturna i civilizacijska određenost.

                                                                                                                                                           Iz knjige Moji Studenci
  
….Nošnja koju odijeva stanovništvo određenog područja ponaša se kao živi organizam prilagođen sredini u kojoj se nalazi. Ona se uklapa u sliku kraja, ona otkriva osnovne grane gospodarstva, iz nje se čitaju klimatski uvjeti, u njoj se odražava blagostanje šire zajednice…No narodna nošnja krije u sebi i tragove onih povijesnih događaja koji su u prošlosti kraja bili značajni i koji su ostavili pečat u njihovu oblikovanju. Konačno, narodna je nošnja slika vještina, likovnog shvaćanja i stvaralačkog dometa naroda.
                                                                                                              Iz knjige Narodne nošnje Hrvatske J. Radauš Ribarić
 
Izložena literatura:
Baština hrvatskoga sela / M. Gavazzi, Narodne nošnje Hrvatske / J.Radauš Ribarić, Kravata / D. Načinović,  nepoznata zemlja /Hrvatski tamburaški brevijar /M. Ferić, Narodni nakit Hrvatske / I. Vrtovec, Etnografska baština okolice Zagreba, Zlatno srce tvoje / R. Senjković, Naši običaji i tradicija, Otok Korčula, Hrvatsko tradicijsko graditeljstvo / Z. Živković, Moji Studenci, Dalmatinska  zagora - nepoznata zemlja