Ispod drvca prava stvar

Izložba 12.12.2017. - 11.01.2018. Knjižnica Podsused
U prostoru čitaonice Podsused izložene su ilustracije iz slikovnica Malo kraljevstvo, Čarapojedac, Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, plakati uz slikovnice Amo – tamo, Tri strašna zmaja, Čovječuljak snovuljak, te slikovnice i AV građa iz fonda knjižnice.

Iz životopisa Ivane Guljašević:

Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika.

Napisala je i ilustrirala tri slikovnice: Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom (izdavač Školska knjiga, nagrada Ovca u kutiji i postavljena kazališna predstava u lutkarskom kazalištu Ivana Brlić Mažuranić), Čarapojedac (izdavač Autorska kuća, dvije nagrade Ovca u kutiji od stručnog i dječjeg žirija, pohvala nagrade Grigor Vitez i pohvala nagrade Lice knjige) i Malo kraljevstvo (izdavač Leykam international), te zbirku priča Zoo novosti.

Bavi se ilustracijom, animiranim filmom i pisanjem. Ilustrirala je 50-tak knjiga i slikovnica.

Autor je 20 autorskih animiranih filmova: animiranog filma Kao nekim čudom u produkciji Zagreb filma, koji je nagrađen na festivalu FIKE u Portugalu nagradom za najbolji film u kategoriji pet minuta i posebnim priznanjem žirija na 14. FANOFILMFESTIVALU u Bellochiju, Italija.

Animiranih filmova u produkciji Školske knjige i časopisa Smib u distribuciji Zagreb filma prikazivani su na više međunarodnih festivala, te kao projekcija pod nazivom Tri strašna zmaja i druge priče u Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu, u Art kinu Metropolis (Gorgona):Čarapojedac, Nestašni sobZaljubljeni mačakBubonogometTri strašna zmajaLude želje,  Čovječuljak snovuljak,  Amo-tamo, Pio, Hopa, hopa konjiću (po vlastitom scenariju), te  Pauk Praško, Riblja škola, Muha Zunza, Pticani, Kako je snijeg pao, Ježeva škola, Bo-tuov Bubanj po scenarijima drugih autora.

Ilustrator je i animator animiranog serijala Danica u produkciji HRT-a koja do sada ima 150 petminutnih epizoda (scenarij K. Mažuran Jurešić, režija L. Festini Jensen) i prikazuje se širom svijeta.

Piše i crta stripove za koje je i nagrađivana: 1. nagrada na CRŠ-u i 3. nagrada na Festivalu stripa u Vinkovcima. Objavljivala je strip serijal Prijatelji u Kloksu, Mačak Cici u Zvrku, Jane Smith i Mali medo u Frizbiju...). Autor je strip serijala Luka koji se desetak godina redovno objavljuje u dječjem časopisu Radost.

(Preuzeto sa: http://www.igubuka.hr/page/read/page/read/id/10)