Ivana Rod: Monolozi

Mjesec hrvatske knjige 17.10.2017. - 11.11.2017. Knjižnica Voltino
U izlozima knjižnice postavljena je izložba umjetničkih knjiga i kolaža autorice Ivane Rod. Autorica je od samih početaka svoga djelovanja, još od studentskih dana, usmjerena na medij umjetničke knjige. Vođena željom osvještavanja i produbljivanja komunikacije, ona knjigu ne poima tek kao inspirativnu formu unutar koje razvija kreativna promišljanja, već i kao ishodište stvaralačkoga procesa. Suprotno možebitnim očekivanjima, sadržaj koji u njima nalazi ne potiče je na ilustrativno predočavanje osobnih vizija. Fokus autoričina interesa je na riječima i na istraživanju mogućnosti interpretacije sadržaja kroz postupak njegova preslagivanja i reprogramiranja.
Polazište recentnoga ciklusa je knjiga francuske književnice Marguerite Duras Ljubavnik, točnije njezinih 28 stranica, koje predstavljaju 28 Ivaninih godina. Na odabranim listovima knjige autorica selektivno skriva postojeći sadržaj, ostavljajući dijelove s kojima se poistovjećuje, i tako kreira vlastitu priču. Tim postupkom ona dvostruko naglašava kompleksnu ulogu naratorice (one u romanu i sebe), čiji se monolog formira u napetom postupku otkrivanja i negiranja.
Smisao monološkog iskaza odražava se stoga podjednako u onome što je (ostalo) ispisano, i onome što je izbrisano, prešućeno, odnosno cenzurirano.  Metodičnim analiziranjem i uslojavanjem iskaza koji ostvaruje u kolažima, Ivana Rod osvještava formiranje pojedinca unutar okvira narativa kojega sačinjavaju mikro momenti svakodnevnice. Također, usporedno Ivana osamostaljuje svoj glas u dnevničkim, lapidarnim zapisima nastalima tijekom svakodnevnih putovanja vlakom. Unutarnje impresije uslojenim pretakanjem iz pozitiva prelaze u negativ, a apstrahiranje riječi i njihova smisla dodatno je osnaženo pridruživanjem apstraktnih otisaka.
Monolog, koji je glavna tema svih radova, slijed je prvenstveno dijaloga Ivane Rod s Marguerite Duras, te sa samom sobom, a potom poticaj dijalogu svakoga narednog promatrača, to jest čitača Ivaninih umjetničkih knjiga i kolaža. Gonetanje se ostvaruje u susretu s pojedinačnim ostvarenjem ali i cjelinom, koja je suptilno ispremrežena prenošenjem i razvijanjem već prepoznatljivih postulata i kodova autoričina djelovanja. (Barbara Vujanović)