Ivona Bačelić Grgić: Tenerife - otok vječnog proljeća i otok suprotnosti

Predavanje 21.02.2019. | četvrtak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:00
S pričom na otok vječnog proljeća i otok suprotnosti  Tenerife vodi nas ekonomistica, putopiskinja i blogerica Ivona Bačelić Grgić.

Tenerife je najveći otok u skupini Kanarskih otoka koje čine sedam otoka smještenih u Atlantskom oceanu i koji teritorijalno pripadaju Španjolskoj, iako su od nje udaljeni 1500 kilometara. Otok je poznat pod nadimcima otok vječnog proljeća zbog izrazito povoljne klime na otoku tijekom cijele godine i otok suprotnosti, što se odnosi na razliku u okolišu otoka – južni dio otoka je sunčaniji pa ga krasi pustinjsko-vulkanski okoliš, dok na sjevernom dijelu otoka ima više padalina pa je vegetacija bujnija.

Na otoku je smješten Teide – vulkanska planina, a njezin vrh Pico de Teide najviši je vrh Španjolske, visok 3718 metara. Teide je najveći i najstariji Nacionalni park u Španjolskoj, ujedno najposjećeniji u Europi i drugi najposjećeniji na svijetu. Glavni grad otoka je Santa Cruz de Tenerife koji ima nadimak Sidney na Atlantiku zbog jedne od najzanimljivijih zgrada u gradu – Auditorija – koji ima oblik jedra pa podsjeća na sidnejsku operu.

Jedno od najljepših mjestašaca na otoku je Mascu, smješten na 650 metara nadmorske visine u naborima masiva Macizo de Teno kojeg zbog geografskog smještaja (nepristupačnosti) i ljepote zasluženo odmilja zovu Machu Picchuom Tenerifa.

Ivona Bačelić Grgić

Ivona Bačelić Grgić proputovala je 45 zemalja na 4 kontinenta s prijateljima, strancima i – sama. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske. Autorica je zbirke putopisa "Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike", objavljuje putopise i na stranici Putoholičari u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling.