Iz bakine škrinjice

Izložba 06.02.2017. - 04.03.2017. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Ana Marija Lončarić živi i radi u Zaprešiću. Po zanimanju je knjižničarka. Završila je Gimnaziju Lucijana Vranjanina u Zagrebu. U slobodno vrijeme izrađuje unikatne predmete i osmišljava nove projekte koji uključuju obnovljive materijale, recikliranje i praktičnu namjenu: bavi se izradom rukotvorina s namjenom za djecu i odrasle, šivanjem, tapeciranjem stilskog i sitnog namještaja te srodnim radovima po narudžbi.

Osim jezične gimnazije završila je i Obrtničku školu za osobne usluge, smjer fotografije, te osposobljavanje za zanimanje dadilja. Svoja znanja i kreativnost danas ispoljava kroz umjetničke radove. Članica je Saveza građana za promicanje kršćanskih vrijednosti gdje svojim doprinosom djeluje od 2013. godine, organizira i vodi dječje radionice i bavi se humanitarnim projektima. 

Iz bakine škrinjice
 
"Jednom sam prilikom pronašla predmete iz djetinjstva koje sam davno sačuvala. Među njima sam naišla tabletiće koje je heklala moja prabaka, staru kućicu s mlinom koja svira bajkovitu melodiju koju sam slušala prije spavanja i još neke stare knjižice...

Sve me to podsjetilo na ono doba kad je vrijeme teklo sporije i nije toliko žurilo, nego je polako plelo svoju sadašnjost.


Omiljena kava redovito je mirisala u kući najdražih prijatelja servirana na najfinijim tacnama. Baka je nakon napornog dana sjedila u mekom naslonjaču i heklala uspomene. Čula se graja djece s obližnje livade, suze i smijeh, vriskovi zbog pobjede u gumi-gumiju ili pikulanju.

Ta nedavna prošlost inspirirala je ove rukotvorine koje pozivaju mene, vas i sve one koji žure na predah, na trenutak u kojem će vrijeme stati, u kojem se neće čuti zvuk mobitela i računala, a mi ćemo se ušuškati u mekani kutak, čitati neku dobru knjigu, napuniti baterije, maštati, igrati se s djecom neku dobru, staru igru i pomoći im da razviju svoju maštu."

Ana Marija Lončarić