Izazovi nove civilizacije / Davor Pavuna

Susret 19.02.2018. | ponedjeljak Knjižnica Vrapče Početak događanja: 14:00 Davor Pavuna
Naš gost je fizičar Davor Pavuna.

Diplomirao je na magnetotransportu u mekim amorfnim feromagnetima (Zagreb, Hrvatska, 1977.); Doktorirao je na elektronskim svojstvima amorfnih metala kod profesora J.S. Dugdalea (tada predsjednika znanstveno-istraživačkog vijeća Velike Britanije). Slijede tri godine istraživačkog rada na "Centre National de la Recherche Scientifique" (CNRS) kao pridruženi predavač na sveučilištu u Grenobleu (Francuska), gdje je započeo uspješni istraživački program o kvazikristalima. Godine 1986. pridružio se EPFL-u. Njegov najcitiraniji rad je o izvanrednim svojstvima smjesa Ag-kuprata; takve tvari sada se koriste u naprednoj tehnologiji supervodiča. Od 1996., u projektu podržanom od strane NSF-a (Bern) na sinhrotronu u Wisconsinu, SAD, zajedno sa suradnicima uspio je demonstrirati izravnu fotoemisijsku spektroskopiju na filmu kuprata u koje su ugrađeni atomi Tc; ovaj novi pristup sada su prihvatile mnoge istraživačke grupe u svijetu.
Njegova bibliografija obuhvaća više od 100 znanstvenih radova, uredio je dvadesetak stručnih knjiga, održao je i više od 100 predavanja od Cambridgea i Harvarda do Sydneyja i Tokija. Redovito predsjeda svjetskim kongresom nanoinžinjeringa i novih oksidnih tehnologija.
Autor je i dobro prihvaćenog udžbenika o supervodičima (zajedno sa M. Cyrot, Grenoble). Sudjeluje u nastavi elementarne fizike, osnovne i napredne kvantne fluidnosti i svojstvima neuređenih krutina. Od 2005. Pavuna je profesor fizike i predaje elementarnu fiziku studentima kemije. Suorganizator je 20-ak međunarodnih konferencija i ljetnih škola fizike. Savjetnik je nekoliko korporacija u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, SAD-u i Koreji.
Vanjski je suradnik Instituta za fiziku u Zagrebu.

Izvor: https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=8962&podaci=biografija