Izazovi, razlike i prilike u odgoju djevojčica i dječaka - ciklus predavanja Centra za roditelje Klubko

Predavanje 17.09.2021. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 17:30 Dječji odjel
U odgoju djece krije se mnogo izazova, a jedan od njih je svakako i taj da kao roditelji, učitelji/ice i odgojitelji/ice, uspijemo prevladati široko ukorijenjene rodne stereotipe, kako bismo djeci od najranije dobi pokazali svijet u kojem su sve mogućnosti jednako dostupne i za nju i za njega.

U odgoju dječaka krije se mnogo izazova pa se često postavljaju pitanja, primjerice – jesu li samo nestašni ili previše neposlušni i razmaženi? Je li u redu da se tako puno igraju rata i tuku s braćom? Kako s mirnim dječacima koji vole biti uz mamu i sestre, hoće li se snaći u životu?

S druge strane, od djevojčica se od njihove rane dobi očekuje da budu pristojne, poslušne, nježne te se ponašanja koja su u skladu s time ohrabruju. Istovremeno, situacije u kojima djevojčice pružaju otpor prema pravilima, izražavaju ljutnju, neposluh ili pokazuju interes za igru koja nije „rodno tipična“, često nailaze na obeshrabrivanje ili čuđenje
Djeca trebaju vremena i prostora za otkrivanje što znači biti dječak, a što djevojčica. Trebaju vremena da otkriju što su, a njihova maštanja, osobnost i talenti puno su više od njihovog spola. 

O tome kako poticati ono jedinstveno u djetetu i kako se nositi sa svim izazovima koje nosi odgoj dječaka i djevojčica govorit će psihologinja Barbara Perasović Cigrovski i sociologinja Ivana Habuš Kraljević, voditeljice Centra za roditelje Klubko. Predavanje je namijenjeno roditeljima djece svih uzrasta.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika ograničen je na 12, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera (uporaba zaštitne maske i dezinficijensa).
Molimo zainteresirane da se predbilježe na e-mail petra.dolanjski@kgz.hr.

O Centru za roditelje Klubko

Centar za roditelje Klubko osmišljen je kao odgovor na potrebe roditelja u prvim danima i narednim godinama roditeljstva. Centar u svom radu polazi od toga da su važne i potrebe roditelja i potrebe djece te kroz svoje djelovanje i programe tematizira različite aspekte roditeljstva, pritom uvažavajući različitosti roditelja, njihovih obitelji, odabira i vrijednosti, kao i razlike među djecom.
Klubko se rodio iz spoznaje da je roditeljima, a posebno u prvoj godini bebinog života, podrška zajednice prijeko potrebna, ali nedovoljno dostupna. Roditelji imaju pravo na podršku i trebaju je kako bi mogli adekvatno brinuti o sebi i odgovoriti na djetetove potrebe jer briga o sebi je ključ brige o drugima. Roditelji imaju pravo na dostupnost informacija i usluga u društvu, pravo na nedoumice, pitanja, savjete i pomoć u traženju odgovora za sebe i svoju obitelj u svim fazama roditeljstva. Roditeljstvo je izazovno kako na osobnoj razini, tako i na razini odnosa s djetetom, partnerom, drugim članovima obitelji, prijateljima, kolegama. Ono se odražava na sva područja života i mijenja ih, a naša je želja da promjene koje roditeljstvo donosi postanu dio osobnog rasta što većeg broja roditelja.
Više o njihovim programima možete saznati na https://www.klubko.hr/.

Fotografija je preuzeta s https://www.womensissuescentre.com/gender-ed-combatting-gender-stereotypes-in-education-and-career-guidance/.