Izložba „Bakrene sove – čitanost Pavličićevih djela"

Izložba 15.10.2021. - 15.11.2021. Knjižnica Božidara Adžije Vesna Lovrić Cvjetković
Povod za izložbu „Bakrene sove – čitanost Pavličićevih djela” o hrvatskome romanopiscu, novelistu, književnome teoretičaru, prevoditelju te filmskome scenaristu trojne je naravi:
1. Nagrada „Crikveničko sunce” - nagrada književno - pjesničke manifestacije, ovogodišnjih jubilarnih 20. Jadranskih književnih susreta.
2. Godina posvećena čitanju 2021.
3. Skup održan u povodu 75. rođendana Pavla Pavličića u Matici hrvatskoj na kojem su predstavili svoje istraživanje naslovljeno „Čitanost Pavličićevih djela u Knjižnicama grada Zagreba“ Ivana Sabljak i Ivan Jelić.
 
Zaključak je da su djela Pavla Pavličića izuzetno popularna i čitana i da statistički zauzimaju najviša mjesta na ljestvici čitanosti u razdoblju od godine 2015. do 2019. Najviše se posuđuju kriminalistički romani, posebno prednjači njegova 100. knjiga, roman Bakrene sove, s posudbom od 1235 primjeraka samo tijekom godine 2019. Knjižničari iz drugih sredina slažu se da korisnici narodnih knjižnica uobičajeno, osobito u kriminalističkome žanru, daju  prednost stranim autorima, no i tu je Pavličić izuzetak: „Vjerujte mi na riječ: nema za pisca ništa slađe nego vidjeti nekoga gdje čita njegovu knjigu u tramvaju. Ja sam to doživio, i to mi je dovoljan razlog da pišem; takav jedan susret vrijedi stotine i stotine novih stranica.”


Ako ste propustili neki od Pavličićevih naslova, potražite ga u našem katalogu