Izložba: Katarina Zlatec i Zoran Pavelić: Osunčana mjesta

Izložba 17.09.2018. - 17.10.2018. Knjižnica Jelkovec Multimedijalna dvorana
Katarina Zlatec

U povodu Svjetskog dana mira (22. rujna) Knjižnica Jelkovec u suradnji s Virtualnim muzejom Dotrščina i Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, predstavlja fotodokumentaciju participativnog performansa „Osunčana mjesta“ autora Zorana Pavelića koji je snimila Katarina Zlatec. Performans je odabran i izveden 2017. godine temeljem redovitog godišnjeg javnog natječaja Virtualnog muzeja Dotrščina kao memorijalna umjetnička intervencije u spomen-parku Dotrščina u Zagrebu. Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba, lokacija na kojoj su za vrijeme fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu ubijene tisuće osoba, ponajviše građana Zagreba i okolice. Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, pokrenut 2012. godine u okviru programa kulture sjećanja Documente - Centra za suočavanje s prošlošću. Do sada su u parku izvedeni radovi Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača i Zorana Pavelića.
U polusatnoj izvedbi memorijalne intervencije sudjelovalo je više od stotinu sudionika/ca, posjetitelja parka.

„Rad je široko postavljena ideja čije je značenje specificirano lokacijom, samim mjestom izvedbe. Sastoji se od ljudi koji "stoje u svjetlu", u spomen-parku Dotrščina, i na taj simboličan način odaju počast onima koji su možda na istim tim mjestima tamo stajali i tragično stradali. Izlazak iz sjenovitog mjesta u osunčano čini važan dio rada, naime tu su naglašene jasno suprotstavljene kategorije svjetla i sjene koje govore o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svijetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira.” Zoran Pavelić

Podaci o autorima:
Multimedijalni umjetnik Zoran Pavelić  rođen je 1961. u Osijeku. Bio je osnivač i član umjetničke grupe Močvara u Baranji (1988. – 1991.). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine te je bio i član umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije – BUK, a sada je voditelj i član umjetničke organizacije PLEH. Osnovno obilježje njegovog umjetničkog djelovanja je "problematiziranje uloge umjetnika, umjetnosti i umjetničkih institucija u društveno-političkom kontekstu vremena i prostora, komunikacija s umjetničkim i kulturnim slojevima nasljeđa, tendencija konceptualnog objedinjavanja pojedinih segmenata vlastitog rada, problematiziranje  umjetničkih fenomena /osobnosti/institucija  u okolnostima odnosa između velikih i malih centara, te utjecaja različitih geo-političkih i medijskih čimbenika na poziciju umjetnika i umjetnosti u društvu".

Fotografkinja i dizajnerica Katarina Zlatec rođena je 1986. u Đurđevcu. Diplomirala je na Studiju dizajna na Sveučilištu u Zagrebu na smjeru vizualne komunikacije 2011. godine. Dobitnica je natječaja First Shot u organizaciji Klovićevih dvora za najbolju mladu neafirmiranu fotografkinju 2013. godine. Jedna je od osnivačica udruge Mjestimice čiji se festival Mjestimice svjetlo bavi zapuštenim gradskim prostorima te ih aktivira uz pomoć umjetničkih intervencija. Kao fotografkinja i dizajnerica radi uglavnom u području kulture.