Izložba literarnih i likovnih uradaka

Izložba 03.08.2018. - 31.08.2018. Knjižnica Špansko-sjever
Učenik Matej Radeljić
Literarni uradci nastali su kroz dugi niz godina, uglavnom u okviru Literarne družine te je ova izložba njezino svojevrsno predstavljanje. Radovima su popraćena gotovo sva događanja vezana za život škole kao i obilježavanje značajnih nadnevaka, državnih i vjerskih blagdana, obljetnice rođenja književnika.
Uz njegovanje literarnog izraza materinskog jezika uvijek je vezano i njegovanje domoljublja, samosvojnosti, svih pozitivnih osobina koje rese jednu zdravu osobnost. Redovita druženja urodila su višestrukim plodovima: vjerom u svoje mogućnosti, sigurnošću izražavanja, kreativnošću, poticanjem na nesebičnost i pomoć drugima.
Literarna družina osvojila je brojne nagrade na raznim literarnim natjecanjima, spomenut ćemo samo one na kojima smo sustavno sudjelovali i bili nagrađivani:

 
  • LiDraNo
  • Moja himna – Udruga HVIDRA-e Sesvete
  • Poljubi grumen zavičajne zemlje... (Dani Side Košutić), Radoboj
  • Dječje duhovno stvaralaštvo, Križevci
  • Turistička zajednica grada Zagreba (ove godine 1. nagrada za pjesmu Eme Pintar Zagreb u srcu!)
  • Dani Ante Kovačića i Susreti Ivice Kičmanovića, Zaprešić
  • Forum za slobodu odgoja

Ugodna je spoznaja da je dobro i vrijedno ono što radiš, ali ne treba robovati težnji za nagradama i priznanjima. Osnovna je misao vodilja, naglašavam to svakom novom naraštaju Literarne družine: Piši kada osjećaš da imaš što reći, oblikuj svoje misli u riječi i rečenice u plemenitoj nakani da svijet učiniš ljepšim i boljim!

Ljubaznošću kolege Gorana Vilića, prof. Likovne kulture, te kolegica učiteljica razredne nastave Đurđice Cencelj i Branke Popović dostupni su nam i zanimljivi likovni uradci koji su također dio izložbe. Neki od njih su nastali u školskoj knjižnici u okviru sati poticajnog čitanja ili obrade lektire kao dječje ilustracije pročitanih tekstova i pjesama.
 
Ivanka Brađaševič, prof. (voditeljica Literarne družine i šk. knjižničarka)