Izložba lutaka / Manuela Babić

Izložba 05.01.2021. - 31.01.2021. Knjižnica Špansko-sjever Manuela Babić
Slikovnica govori slikom i riječima i traži srodnost i suradnju dvaju umjetnika, slikara i pisca (Verodnik, Maja. Slikovnica prva knjiga djeteta, 2015.). Djeci rane i predškolske dobi likovni prikaz ilustracije slikovnica predstavlja izazov, posebice kada koriste vlastitu imaginaciju. Likovni izraz postaje specifičan način izražavanja kojim se očituje dječji likovni senzibilitet (Bodulić,1982.).
 
Lutke su nastale prema pričama koje se čitaju u programu 'Igrajmo se u svijetu priča' Knjižnice Podsused gdje autorica ove izložbe radi i stvara. Manuela Babić nakon završenog studija bibliotekarstva, pedagogije i tekstilnog i modnog dizajna, trenutno studira likovnu kulturu (smjer kiparstvo) na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Autorica uspješno spaja imaginaciju vlastitog kreativnog izričaja te ljubav prema knjizi i dječjoj književnosti. Kroz njezine radove u ovoj izložbi, likovi iz omiljenih slikovnica stječu novu, trodimenzionalnu dimenziju u kojoj mogu uživati najmlađi kao i njihovi roditelji. Maštoviti likovi poput Grubzona, Svemiraca Gaćoljubaca ili svima omiljenog Olafa, oživjeli su u izlozima i dali novi duh svima omiljenim slikovnicama.