Izložba slika i crteža Maryam Katouzifar te radova polaznika kreativne radionice Hrvatskog Crvenog križa

Izložba 13.06.2017. - 07.07.2017. Knjižnica Dugave
U okviru dugogodišnje suradnje s Hrvatskim Crvenim križem i Prihvatilištem za tražitelje azila "Zagreb" i ove smo godine, u mjesecu u kojem je posebna pažnja posvećena nedužnoj djeci žrtava agresije (04.06.), izbjeglicama (20.06.) i žrtvama nasilja (26.06.), organizirali paralelnu izložbu radova bivših i sadašnjih tražitelja međunarodne zaštite s ciljem senzibilizacije naših sugrađana, podizanja svijesti o toleranciji te integracije tražitelja međunarodne zaštite u lokalnu zajednicu.

Maryam Katouzifar bivša je tražiteljica međunarodne zaštite i u Hrvatsku je stigla 2015. godine. Rođena je u Teheranu, gdje je studirala ekonomiju na Sveučilištu Azad. Crtanjem se počela baviti još kao djevojčica, prvo uz poduku privatnog profesora, a kasnije i samostalno. U srednjoj školi osvojila je prvo mjesto u regiji u tehnici crtanja olovkom; kasnije je održala nekoliko velikih samostalnih izložbi, a sudjelovala je i na skupnim izložbama. 
Omiljena tehnika joj je ugljen, a osim crtanja, voli i slikati: "Umjetnik proživljava emocije koje proizlaze iz promatranja svijeta oko sebe; nebo, zemlja, svjetlost ili tama, razmišljanja o Bogu, o ljubavi, sve to inspirira umjetnika i potiče ga na djelovanje, a doživljene se emocije potom oslikavaju u njegovu radu. Mislim da umjetnost nastaje kao direktna suradnja između Boga i umjetnika." Također se bavi oslikavanjem tijela kanom, što je tradicija u arapskim zemljama. 
 
Uz slike i crteže ove iranske umjetnice, izloženi su i radovi tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu, koji su nastali u sklopu kreativne radionice Hrvatskog Crvenog križa. Pri njihovoj izradi korištene su različite tehnike: ulje na platnu, tempera, oslikavanje stakla, tekstila, izrada predmeta od konopca, maketa i dr. Svi radovi nastali su na inicijativu tražitelja međunarodne zaštite i rezultat su njihovog samoizražavanja.