Izložba spomenara | "Facebook naših baka"

Izložba 17.10.2017. - 11.11.2017. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Udruga Random

Muzej spomenara jedan je od projekata Udruge Random, autora Igora i Željke Novaković, kojim se želi očuvati ovaj važan aspekt mladenačke kulture i  kulturnog naslijeđa. Autori u svojoj kolekciji imaju preko 400 spomenara. Najstariji spomenar u kolekciji datira iz 1814. godine. Neki od tih spomenara preživjeli su čak i tri rata i nakon stotinjak godina od nastanka pronađeni su na buvljacima u Zagrebu. Najveći broj spomenara dolazi sa zagrebačkog područja, no izložbom je pokrivena cijela Hrvatska, od istoka do juga.

Iako u prošlosti nije bilo Facebooka i interneta, ljudi su voljeli ostavljati uspomenu dragim ljudima. Pisali su spomenare. Spomenar je oduvijek bila posebna bilježnica, lijepih korica (pliš, baršun, rezbarije na koricama, pozlaćeni listovi), a pisanje spomenara jedna od karakteristika odrastanja. Spomenari predstavljaju spontanu kulturu mladih i prenose se s generacije na generaciju. Sastoje se od tri bitne odrednice – poruke, crteža i priloga. Pisane poruke su osobne, poruke preuzete iz književnosti i tradicionalne spomenarske poruke. Osobne poruke pišu roditelji, učitelji i stariji. To su većinom savjeti, mudre riječi, ponekad i pjesnički pokušaji. Za poruke preuzete iz književnosti karakteristično je da su to većinom mudrosti. Tradicionalne poruke su one koje se prenose s generacije na generaciju. Uz pisane poruke, sadrže i prava umjetnička likovna djela. Vječne crtane motive, poput cvijeća, pejzaža i veduta, prate i prilozi u obliku malih goblena, prešanog cvijeća i pramenova kose.

2015. i 2016. godine Muzej spomenara održao je osam izložbi pod nazivom Facebook naših baka: u Dječjoj knjižnica Marina Držića, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Knjižnica Božidara Adžije, Knjižnici Vladimira Nazora, Knjižnica Špansko-sjever u Zagrebu te u Knjižnici Petra Preradovića u Bjelovaru i Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Na izložbi Facebook naših baka u Zaprešću izloženo je 20-ak spomenara s područja Hrvatske, među njima i najstariji iz 1814. godine te dva s područja Zaprešića. Uz spomenare su izloženi i posteri s najljepšim motivima iz odabranih spomenara.
   

Udruga Random      
udrugarandom@gmail.com
Igor Novaković 098/620442
Željka Novaković 091/4818543
MuzejSpomenara