Između zvuka i značenja

Predstavljanje knjige 11.10.2019. | petak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Davor Nikolić

Knjiga Između zvuka i značenja: fonostilistički pristup hrvatskim usmenoretoričkim žanrovima Davora Nikolića izvoran je i vrijedan doprinos hrvatskoj folkloristici i znanosti o književnosti te buduća referentna točka za proučavanje usmenoknjiževne retorike i srodnih fenomena. Knjiga će biti korisna i stručnjacima iz područja stilistike, fonetike, retorike i lingvistike (osobito semantike i pragmatike, ali i filozofije jezika). Raznolikost pristupa, iscrpan pregled problematike, širina teorijskih uvida i izvornost predloženoga teorijsko-klasifikacijskoga modela najveće su kvalitete ove knjige. Njima treba pridodati i metodološku dosljednost, visoku razinu akademskoga pisma, ali i oštroumnost zapažanja te lucidnost u rješavanju teorijskih problema.
Stipe Botica

Obrađene teme (usmenoknjiževni žanrovi, fonostilistika, fonetski simbolizam) autor smješta na sjecište nekoliko iznimno aktivnih disciplina (stilistike, fonologije, fonetike, znanosti o književnosti), a pristupa im imajući na umu potrebe i zahtjeve digitalne humanistike. Takvim istraživačkim okvirom omogućen je izrazito suvremen i inovativan pristup temi hrvatske usmenoknjiževne retorike, o kakvom do sada nismo imali prilike čitati na hrvatskom jeziku. Knjiga Između zvuka i značenja nesumnjivo je od iznimne znanstvene i stručne važnosti za hrvatsko jezikoslovlje, književnost i kulturu, a tema je smještena ne samo u relevantan hrvatski kontekst nego je potpuno uronjena u međunarodna nastojanja u ovome području.
Marko Liker