Izrael i Petra | Gdje se moli? Gdje se radi? Gdje se zabavlja?

Predavanje 18.01.2018. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18 sati
Ivona Bačelić Grgić
U šetnju Izraelom i izgubljenim gradom, danas jednim od sedam svjetskih čuda - jordanskom Petrom, povest će nas Ivona Bačelić Grgić, ekonomistica, putopiskinja i blogerica.

Vodeći se Twainovom izrekom Za dvadeset godina više ćete žaliti zbog onog što niste napravili, nego zbog onog što jeste, Ivona je sama otišla na putovanje u Izrael i Petru u lipnju 2017. godine. Na svojim putešestvijama Izraelom posjetila je Tel Aviv i staru Jaffu, Haifu, Eilat na proputovanju do Petre u Jordanu, Jeruzalem, Betlehem, Mrtvo more i Masadu.

Na putopisnom predavanju ispričat će nam iskustva iz zemlje u koju je puno lakše ući nego izaći, zemlje koja ima najsigurniji aerodrom na svijetu. U svojim putešestvijama Izraelom prešla je strogo utvrđenu granicu na Rahelinom prolazu između Izraela i Palestine u posjetu Betlehemu i popila sok u najnižem baru na svijetu na obali najslanijeg jezera na svijetu – Mrtvog mora.

Ispričat će nam i kako je to boraviti na povijesnoj utvrdi iz Herodovog vremena – Masadi - u prime terminu za dobiti sunčanicu dok je živa u termometrima prelazila 40 stupnjeva, a koja se i danas spominje prilikom polaganja vojne zakletve u državi u kojoj je služenje vojske obvezno za muškarce i za žene.

Boravkom u Izraelu Ivona je iskustveno potvrdila tezu koja možda najbolje opisuje tri najveća izraelska grada, a kaže da Jeruzalem moli, Haifa radi, a Tel Aviv se zabavlja. Boravak u Petri, kaže Ivona, potvrđuje riječi Lawrencea od Arabije u Sedam stupova mudrosti o Petri kao najdivnijem mjestu na svijetu.

Ivona Bačelić Grgić

Ivona Bačelić Grgić proputovala je 43 zemlje i posjetila 250 gradova na četiri kontinenta – s prijateljima, strancima i sama. I ne misli stati s upoznavanjem svijeta. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske. Autorica je zbirke putopisa Samo za taj osjećaj - putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike, objavljuje putopise na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling.