Jasna Krnjak - Možeš ti to

Tribina 30.05.2019. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:30 Jasna Krnjak, Jagna Pogačnik, Sanja Vučković
Jasna Krnjak rođena je u Zagrebu 1937. godine. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu .Radila je u struci cijeli radni staž. Najduže u INI kao urednica poslovnog glasila. Svoj značajan interes nalazila je u kreativnom radu, posebno u domeni kulture. Jedna je od osnivačica Kulturno - umjetničkog društva INA - Naftaplina. Bila je aktivni član literarne grupe Pegaz i svojim radovima  sudjelovala na javnim nastupima, kao i u Zborniku  " Zajedno na putu." Voli fotografirati, te je imala izložbe u naseljima Novog Zagreba. Iz njenih fotografija dizajnirane su i izdane prve razglednice - Pozdrav iz Novog Zagreba. Na otoku Prviću, potaknula je oživljavanje sjećanja na hrvatskog renesansnog velikana Fausta Vrančića sa željom revitalizacije otoka na kojem Faust počiva. Za ideju i sudjelovanje u realizaciji Memorijalnog centra Faust Vrančić dobila je priznanje Grada Vodice. Danas i dalje piše priče...iz sjećanja, doživljaja, ljubavi: za ljude, prirodu, život u cjelini. 

Centar za kreativno pisanje iz Zagreba, otvorio je svoja vrata književnim entuzijastima 2007. godine radionicom dramskog pisma i prerastao je u centar koji provodi edukaciju na području kreativnog pisanja u trinaest različitih radionica. CeKaPe je mjesto za kratku priču, roman, poeziju, scenarij, dramski tekst, književnu kritiku, književno prevođenje, ljetnu školu pisanja, izdavaštvo i književne tribine. Kroz Centar je do danas prošlo preko 700 polaznika i polaznica različite dobi, spola, roda, profesije, a sve ih je zbližila ljubav prema pisanju i čitanju. CeKaPe su prije svega svi oni koji ulažu svoje znanje, kreativnost i ljubav prema književnosti u veliku CeKaPeovu priču. To su pisci, novinari, urednici i voditelji radionica: Snježana Babić Višnjić, Jasenka Begić, Ana Đokić, Goran Ferčec, Zoran Ferić, Tomislav Kuzmanović, Miroslav Mićanović, Gordan Nuhanović, Jagna Pogačnik, Aleksandra Starčević, Tomica Šćavina, Tomislav Zajec i Jasna Jasna Žmak!
U želji da olakšamo objavljivanje prve knjige, što je često za pisce početnike vrlo mukotrpna i iscrpljujuća aktivnost, 2010. pokrećemo biblioteku Prvi korak u kojoj objavljujemo zbirke priča, romane i zbirke poezije naših polaznika. Ksenija Kušec, Jelena Zlatar, Sanja Baković, Denis Špičić, Ljiljana Matković, samo su neka od imena sjajnih autora i autorica koji su upravo svojom prvom knjigom u CeKaPe-u osigurali svoje mjesto na književnoj sceni.

O knjizi:
Stara mudrost kaže kako bi svatko u svome životu trebao odgojiti djecu, posaditi drvo i objaviti knjigu. Nisu, dakako, svi sretnici kojima to pođe za rukom, no Jasna Krnjak s punim se pravom uvrstila među njih. Prva je prepreka, u što se možete uvjeriti čitajući priče, odavno savladana. Na novozagrebačkom balkonu ili Prviću, njezinom drugom domu i inspiraciji, posve sigurno postoji ne samo jedno drvo koje je zasadila svojom rukom, a knjiga „Možeš ti to“ sve je to lijepo zaokružila. Jasna Krnjak kroz život je prolazila širom otvorenih očiju.Nije slučajno što je njezina druga umjetnička ljubav fotografija kojoj, da bi bila savršena, treba pridodati i dio sebe. Njezine su priče upravo takve, poput fotografije s dodatkom duše. I kada polaze od autobiografskog i kada graniče s feljtonima, baziraju se na sjećanju ili upravo proživljenom trenutku, čak i onda kada ih potiče ne baš savršena zbilja i stvarni događaji koji izlaze iz sfere privatnog, Jasnine su priče mjesto zastajanja, promišljanja, razumijevanja, trenutka i pogleda u kojem se odražavaju ona i drugi, prošlost i sadašnjost, Krapina, Utrine i Prvić. „Možeš ti to“ samo je motivirajuća rečenica za ono što je odavno jasno – ova je knjiga morala biti napisana, za nju samu, njene bližnje i za sve nas.
Jagna Pogačnik