Jubilarna Noć knjige

Ostalo 01.01.1900. - 23.04.2022. KGZ
U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Dana hrvatske knjige te u okviru Godine čitanja, 23. travnja održat će se jubilarna Noć knjige.

Program manifestacije bit će predstavljen na konferenciji za medije koja će se održati u ponedjeljak, 19. travnja u 11 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, uz prigodnu izložbu Moćna desetka: 10 godina Noći knjige, čije su autorice Vanja Štalec Obradović i Ivana Radenović.

Na konferenciji za medije sudjelovat će i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić, koje će predstaviti i druge nadolazeće aktivnosti u okviru Godine čitanja.

Tema jubilarne manifestacije je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška. Uz brojne online programe i programe uživo, u okviru Noći knjige, od 23. do 30. travnja, održat će se i akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, u kojoj sudjeluje više od 100 knjižara i web shopova sa sajamskim cijenama knjiga.

I ove godine u Noći knjige bit će predstavljeno najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Hrvatskoj, koje će pružiti uvid u to jesu li se navike građana promijenile zbog pandemije koronavirusa i lockdowna.

Organizacijski odbor manifestacije u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira za učenike osnovnih i srednjih škola. Nagrađeni radovi bit će objavljeni 23. travnja i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i  Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2021. održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore te uz medijsku potporu Hrvatske radiotelevizije i medijske kuće 24 sata.

Više informacija o manifestaciji dostupno je na mrežnoj stranici i Facebook stranici Noći knjige.