Kako pobijediti rak dojke?

Predavanje 13.10.2016. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:30

Rak dojke najčešći je tumor u žena. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, u Hrvatskoj će svaka deseta žena oboljeti, a stopa smrtnosti među najvišima je u Europi. Sve je veći broj žena mlađe dobi (čak i mlađih od 30 godina) s dijagnozom raka dojke. Kako ne postoji način da se bolest spriječi, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi.

Kada se tumor otkrije na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva, dok je petogodišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata.

7. listopada proglašen je Danom borbe protiv raka dojke, a u cijelom listopadu tradicionalno se održavaju različite manifestacije koje podižu svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja te zloćudne bolesti.

U knjižnici će upravo o toj temi predavanje održati Teodor Boić, liječnik, specijalist opće, plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije te stalni sudski vještak za medicinu iz Zaboka (Poliklinika Boić).