Kako ste? Kako je bilo...

Predstavljanje knjige 30.11.2017. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00 sati
U zbirci tekstova Kako ste? (Heinrich Boll Stiftung, 2015.) Barbara Matejčić „uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih, onih koji žuljaju hrvatsko društvo, budu malo manje nepoznanice. A samo je jedan način da autorica zgrabi čitatelja i odvuče ga iz zone komfora duboko u živote ljudi koji nisu odabrali okolnosti koje su ga obilježile: taj se način zove narativno novinarstvo. Jezik dobre književnosti upotrijebljen za nešto što se doista dogodilo“.
(s korica knjige)

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađuje s Dokumentarnim programom Trećeg programa Hrvatskog radija i s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađena je za najbolje pisano novinarstvo u 2013. godini nagradom „Marija Jurić Zagorka“ (Hrvatsko novinarsko društvo, 2014.). Dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" (Centar za mir, 2013.) te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011.). Dobitnica je nekoliko europskih stipendija za novinarski rad. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Rođena je u Splitu (1975.), živi u Zagrebu.

Jelena Jindra (1972.) novinarka je i urednica. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U TV novinarstvu od 1997. u privatnoj produkcijskoj kući Mreža, gdje je radila u timu S. Svilana i emisiji Glamour. Na HRT 2000–12. surađivala je u emisiji Pola ure kulture. S pokretanjem HRT3 2012. uređivala i vodila Emisiju, a 2013. s urednikom i voditeljem D. Novokmetom pokrenula je, uređivala i vodila tjednu polemičnu emisiju uživo Treća runda. Od početka 2017. na istom programu radi na emisiji A-forum. O kulturnim temama piše u tjedniku Globus te mjesečnicima Playboy i Cosmopolitan.