Kalup za sreću

Ostalo 29.03.2019. | petak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za djecu i mlade

Ožujak je mjesec u kojemu završava zima i počinje proljeće, šareno, mirisno, vrckavo... U ožujku život pupa, buja, cvjeta, rađa se... Ožujak slavi život, igru, radost... Ožujak miriše blago, radosno, zamamno i zanosno kao sreća. Baš kao sreća. Stoga i ne čudi što se u ožujku slavi Međunarodni dan sreće, što je prilika da se prisjetimo svih onih sitnica koje nas čine sretnima i zbog kojih znamo da je za sreću doista potrebno malo, vrlo malo, majušno.
Zato u ožujku slavimo sreću, a kako bolje slaviti sreću nego tako da budemo sretni. Svatko od nas, i to bez iznimke, ima razloga biti sretan baš svaki dan. Razloga za to je bezbroj, treba ih samo osvijestiti. Netko pronalazi taj osjećaj miline u minulim danima, netko u sadašnjem trenutku, a netko u nadi i iščekivanju onoga što će tek doći.
Sretna djeca (jer djeca su uvijek sretna i ne znaju, tako malena, što je nesreća) iz DV Grigora Viteza žele podijeliti svoju sreću. Oni, naime, znaju da se sreća dijeljenjem umnaža. Njih usrećuje žubor potoka, pjev ptica, ples leptira, mamin i tatin sjaj u očima, osmijeh njihovih odgojiteljica, igra s prijateljima, blistavo sunce, treperenje zvijezda na nebu, poigravanje povjetarca... Sve, baš sve njima je razlog za sreću. To je mudrost malenih od kojih bi odrasli štotšta mogli naučiti. Oni i ne znajući slijede savjet Majke Terezije koja kaže: "Nikada ne dopusti da sretneš nekoga tko nakon susreta s tobom neće biti sretniji!" Djeca imaju recept za sreću, a i kalup.
Da bi djeca uspjela u svojim htijenjima i podijelila sreću, pobrinula se odgojiteljica savjetnica i dramska pedagoginja Božica Knežević, koja je osmislila i s odgojiteljicom savjetnicom Editom Dabo organizirala poetsko-glazbeno-dramski mozaik sreće. Bit će tu zajedničke pjesme uz pratnju gitare, čije će žice vješto prebirati odgojiteljica Elizabeta Adembegović, vidjet ćemo igrokaz "Prvi dan proljeća", "Buđenje", "Zbunjeni medo", čime obilježavamo Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva. Osim toga, čut ćemo stihove pjesama koje su djeca naučila ne zato što su morala nego zato što su, pod vodstvom svojih odgojiteljica, željela (ipak vrtić nije škola) obilježiti Svjetski dan poezije. Sve što budemo vidjeli i čuli na znakovni jezik prevest će odgojiteljica Mihaela Jukić. A na kraju će djeca uživati eksperimentirajući s vodom, za što se pobrinula odgojiteljica savjetnica Sanja Krajač. Ta ipak je u ožujku i Svjetski dan voda. Vrijedna odgojiteljica Dijana Horvat za tu je prigodu napravila plakat, koji nam poručuje da sreću valja tražiti u malim, svakodnevnim stvarima. 
I što na kraju reći osim: Budite sretni!

Susret je organiziran u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.