Kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati" u zaprešićkoj knjižnici

Ostalo 04.01.2017. - 30.06.2017. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Gradska knjižnica Ante Kovačića iz Zaprešića (KGZ) uključila se u Nacionalnu kampanju I ja želim čitati osnivanjem zbirke Građa lagana za čitanje koja sadrži literaturu o poteškoćama čitanja, zvučne knjige i ostalu građu laganu za čitanje. Zbirka je utemeljena na građi izlučenoj iz postojećeg fonda Knjižnice te će se nadograđivati sustavnom i planskom nabavom. Kako bi zbirka koja se nalazi u prostoru čitaonice Odjela za djecu bila vidljivija, uz glavni je pult postavljena mala izložba građe o poremećajima čitanja s informativnim tekstom o kampanji te putokazom prema novoosnovanoj zbirci. 

Osim osnivanja zbirke i informativne izložbe započelo je i održavanje kontinuirane radionice za poticanje čitanja za djecu od predškolske dobi do 2. razreda. Radionica I ja želim čitati održava se svake srijede u 18 sati. Mališani uče prepoznavati, pisati i crtati slova, rješavati osmosmjerke i križaljke prilagođene njihovoj razini poznavanja slova i razumijevanja riječi, igraju različite verbalne igre poput „slovo na slovo“, „kaladont“ i „ispričaj mi priču“ (storytelling), ali i domino te memory sa slovima. Cilj je unaprjeđenje predčitalačkih i čitalačkih vještina polaznika, stjecanje navike čitanja i života uz knjigu te druženje i igra s vršnjacima u prostoru Knjižnice.

O kampanji

Hrvatsko knjižničarsko društvo organizator je kampanje I ja želim čitati! kojom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Procjene su da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju. Ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju, teškoće čitanja mogu dovesti do odustajanja od učenja i utjecati negativno na ostale vidove života. Nažalost, u Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije.

Postojeći Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03) onemogućava produkciju većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće.

Umrežavanjem i poticanjem na akciju različitih dionika u društvu, škola, fakulteta, državnih, lokalnih i civilnih organizacija, nakladnika te svih zainteresiranih osoba želimo promijeniti ovakvo stanje.

Više o kampanji pročitajte ovdje.