Karlovački klavirski trio uz Međunarodni dan glazbe

Koncert 01.10.2020. - 31.10.2020. Gradska knjižnica
Međunarodni dan glazbe 1. listopada
 
Violinski virtuoz i muzikolog Yehudi Menuhin idejni je tvorac Međunarodnog dana glazbe, koji se pod okriljem UNESCO-a slavi od 1975. godine. Menuhin je tijekom cijelog života zagovarao promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.
 
Slijedeći njegov primjer, vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi sa svih strana svijeta 1. listopada održavaju predavanja o važnosti glazbe te o njezinu mjestu u modernom životu. Međunarodni dan glazbe prilika je za organizaciju besplatnih koncerata i radionica s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima. 
 
Ove godine, obzirom na ograničenja koje nam je nametnula Covid-19 pandemija, Gradska knjižnica odlučila je u svom prostoru snimiti nastup Karlovačkog klavirskog trija, te snimku objaviti na dan Međunarodnog dana glazbe.

Snimku koncerta pogledajte ovdje
 
Dora Pejačević
 
Dora Pejačević (Budimpešta, 1885.- München, 1923.), pravim imenom  Maria Theodora Paulina Sophie von Lumbe, među rijetkim je ženama-skladateljicama koje su vrlo uspješno djelovale u doba prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Njen iznimni dar i ljubav prema glazbi utjecao je da njeno bavljenje glazbom preraste iz okvira dokolice mladih aristokratkinja u profesionalnu karijeru. Usavršavala se kod mnogih učitelja, među kojima je bio npr. i Vaclav Huml, ali je svoj umjetnički talent prije svega razvijala samostalno kroz kontakte s vodećim ličnostima svoga doba. Djela su joj često izvodili glasoviti svjetski glazbenici u Hrvatskoj i inozemstvu (London, Dresden, Budimpešta, Stockholm, Beč, München). Poznato je 58 njenih opusa s područja orkestralne, vokalne i komorne glazbe. Kako je sama svirala violinu i klavir mnoge je skladbe posvetila tim instrumentima. Za klavirski tro napisala je dvije četverostavačne kompozicije - Trio za violinu, violončelo i glasovir u D-duru 1902. godine (op. 15), te drugi u C-duru 1910. godine (op. 29).
 
Više o Dori Pejačević:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dora_Pejačević
 
Gradska knjižnica posjeduje mnoga notna i zvučna izdanja skladbi Dore Pejačević, kao i knjige posvećene njenom životu:
https://katalog.kgz.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&currentPage=1&searchById=1&sort=0&age=0&spid0=1&spv0=Dora+Peja%c4%8devi%c4%87

Karlovački klavirski trio
 
Karlovački klavirski trio osnovan je 2018. godine, te danas djeluje u sastavu:
 
Petromila Jakas, violina
Oliver Đorđević, violončelo
Marijana Pajić, klavir
 
Više o Karlovačkom klavirskom triju:
https://www.facebook.com/karlovackiklavirskitrio/
http://www.petromilajakas.com/437697410
 
Za ovu priliku Karlovački klavirski trio izveo je treći i četvrti stavak Klavirskog trija u C-duru Dore Pejačević.
  
Program:
 
Dora Pejačević: Trio za violinu, violončelo i glasovir C-dur, op. 29
 
3. Lento-Allegretto
4. Finale-Tempo risoluto