Kinč – tradicijski božićni nakit

Izložba 07.12.2021. - 07.01.2022. Knjižnica Špansko-sjever
Izložba Udruge Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine.

Udruga Ivana Perkovca svojim radom i aktivnostima njeguje i promiče tradicijsko, povijesno, duhovno, kulturno, prosvjetno i prirodno nasljeđe čime doprinose razvoju lokalne zajednice i očuvanju identiteta sutlanskih ikavaca. Udruga temelji svoje djelovanje na dobrovoljnom radu svojih članova te na raznovrsnim programima u koje se članovi uključuju prema vlastitome interesu. Udruga predstavlja i promiče kajkavsku ikavsku baštinu na brojnim svečanostima, manifestacijama i priredbama.
Udruga nosi ime Ivana Perkovca (Harmica, 23. svibnja 1826. – Samobor, 16. travnja 1871.) živopisnom selu na rijeci Sutli uz slovensku granicu. Perkovac je svoj život i rad posvetio dobrobiti hrvatskog naroda, a bio je prvi hrvatski profesionalni novinar (nije slučajno ulica u Zagrebu uz Hrvatski novinarski dom prozvana njegovim imenom!), književnik, urednik časopisa Neven i Vijenac, tajnik Matice hrvatske te se šezdesetih godina 19. stoljeća nalazio u središtu hrvatskog političkog, parlamentarnog i književnog života.

Izvor: https://www.udrugaivanaperkovca.hr
 
 
U izlozima knjižnice možete pogledati ukrase kojima su se ukrašavale kuće u vrijeme Božića (rože od krep papira tipične za sjeverozapadni dio Hrvatske – kinč, lusteri i anđeli od slame), srca od keramike, Posvitak (krpeni podložak za nošenje tereta na glavi), Donjo-sutlanski govor i običaji (Zbornik kajkavske ikavice), Rječnik kajkavske donjosutlanske ikavice, zbirke poezije Drhtaji duše i Trag u vremenu Marice Planinšek, Sve moje ljubavi i Sukla je h meni Nade Lozar-Tomašić, I Kaj Dragutina Mihalineca.