Književna senzibilizacija

Susret 07.06.2018. | četvrtak Knjižnica Dugave Početak događanja: 18:30 Odjel za odrasle
Književna senzibilizacija, u suradnji s Građanskom inicijativom Dugave, ima za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda-tražitelja azila. Na susretima se predstavljaju književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog istoka i iz Afrike. Kroz razgovor s književnicima, prevoditeljima, aktivistima, pa i samim tražiteljima azila, pokušat ćemo saznati tko su, zašto su i odakle su došli i može li nas književno djelo potaknuti da se zamislimo o sudbini tih ljudi i pokrenemo socijalnu inkluziju.

Na 6. Književnoj senzibilizaciji upoznajemo Somaliju. O Somaliji i somalskim autoricama Warsan Shire, Waris Dirie i Ayaan Hirsi Ali, integraciji izbjeglica kroz umjetnost i kulturu govorit će: Tomica Bajsić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, Mohamed Omar Gagale, gost iz Somalije i Ksenija Banović, moderatorica i voditeljica projekta.

„Nitko ne napušta dom osim ako dom nisu usta morskog psa. Nosila sam tu staru himnu u ustima tako dugo da više nije bilo mjesta ni za jednu drugu pjesmu, drugi jezik i drugi govor. Poznajem strah koji te prekriva, u potpunosti guta. Rastrgala sam i pojela svoju putovnicu u hotelu zračne luke. Naduta sam jezikom koji si ne mogu priuštiti da zaboravim.“
Warsan Shire
 
Projekt Književne senzibilizacije se organizira u suradnji Knjižnice Dugave, Građanske inicijative Dugave i Hrvatskog centra PEN.