Književni susret s Jadrankom Bitencom

Susret 27.03.2019. | srijeda Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 11:30 Jadranko Bitenc
Jadranko Bitenc za sebe kaže da kao pisac knjiga za djecu mora biti veći klinac od svih onih za koje piše, a nadaleko je poznat i kao ljubitelj twista pa će druženje sa svim zainteresiranim čitateljima i učenicima šestih razreda Osnovne škole Tituša Brezovačkog sigurno biti nezaboravno.

Jadranko Bitenc je autor koji je čitateljskoj publici posebno drag. Zastupljen je u antologijama hrvatske dječje i tinejdžerske književnosti te u mnogobrojnim čitankama za osnovne škole. Održao je preko tisuću književnih susreta u osnovnim školama u Hrvatskoj i u inozemstvu (Australija, Slovenija, Švicarska).
Roman Lana godina mačke uvršten je na popis lektire za peti razred osnovne škole, a roman Twist na bazenu je na popisu lektire za šesti razred osnovne škole već petnaest godina. Tvrdi kako mu je za pisanje romana Twist na bazenu bilo potrebno sedamnaest poslijepodneva za radnim stolom uz pojačanu glazbu do maksimuma  i  nevjerojatno  veliku  količinu čokolade.
1996. dobio je godišnju nagradu grada Ivanić-Grad za doprinos kulturnom životu grada i hrvatskoj dječjoj književnosti.
1983. objavio je roman za odrasle Statist. Objavio je četiri romana za djecu: Lana, godina mačke (1987.), Ljeto na koljenima (1990.), Twist na bazenu (1988.) i Pyjama blues (1996.), kao i dva romana za tinejdžere: Osmijeh nepopravljivog optimista (2005.) i Meko okidanje (2007.). Sudjelovao je kao scenarist u postavljanju kazališne predstave Trava iz asfalta (1997.), a za kazalište je 2011. adaptirao i roman Meko okidanje. Twist na bazenu, Osmijeh nepopravljivog optimista i Meko okidanje izvedeni su kao radio-drame i više su puta reprizirani na HRT-u.
Jadranko Bitenc živi  i aktivno stvara u Ivanić Gradu.