Književnost - nadahnuće i/ili odraz života

Tribina 23.04.2018. | ponedjeljak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00

Razgovor s književnicom i prevoditeljicom Ivanom Šojat o književnosti i svijetu. Mijenja li književnost svijet ili svijet mijenja književnost? Je li recepcija svega što čini život dovoljna da promijeni svijet?
Ivana Šojat piše eseje, poeziju, kratke priče, književne prijevode, novele i romane. Njezini naslovi su nagrađivani više puta na književnim natječajima, odlikovana je za promicanje hrvatske kulture i dobitnik je priznanja Grada Osijeka za književnost, a neka su njezina književna djela i prevedena.
Roman „Unterstadt“ je dramatiziran i režiran za kazališnu predstavu pod istim naslovom u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku. Predstava je 2012. dobila tri nagrade: Nagradu publike za predstavu godine portala Teatar.hr, Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju predstavu u cjelini i Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje. Dijelovi romana „Unterstadt“ su 2015. uprizoreni pod naslovom „Elza hoda kroz zidove“ u Zagrebačkome kazalištu mladih. Ivana Šojat prevodi s francuskoga i engleskoga jezika, pjeva u zboru osječkoga HNK, slika, majka je troje djece, dragovoljka Domovinskoga rata, urednica kazališnih izdanja i radi u kazalištu.
Uz spisateljicu, u razgovoru sudjeluje i glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević.