Kôd - Irin i Karmen Stošić

Izložba 08.09.2017. - 07.10.2017. Knjižnica Savski gaj Odjel za odrasle Irin i Karmen Stošić
Dekodirano
Fotografiju doživljavamo na razini asocijativnosti i figurativnosti. Čak i kada je apstraktna ne može se odvojiti od informacije svjetla koje je zabilježila, a svjetlo se ne može odvojiti od vida kojim percipiramo realnost. Stvaranjem fotografije svjetlo prepisujemo i konzerviramo, nekada u kemijski zapis, danas u digitalni, a sve s ciljem ponovne, što vjernije interpretacije svjetlosti. Međutim, što ako u procesu fotografiju odlučimo interpretirati ili promijeniti u međukoraku? Čitanjem informacije koju ne možemo razumjeti i intervencijom u nju na način koji ne možemo anticipirati, fotografija slučajno može evoluirati ili se dezintegrirati. Povlačeći paralelu s prirodom, fotografiju sekvencioniramo i mutiramo. Raščlanjujemo je na razini koju ne shvaćamo, a unošenjem promjena, objektivnost fotografije stavljamo u pitanje, kao i objektivnost znanosti koja pokušava opisati nepoznate fenomene promatranjem intervenirajući u njih. U kôd fotografija na ovoj izložbi dodan je jezični opis objekta kojeg prikazuje, omogućujući razumijevanje fotografije na razini kôda, ali mijenjajući sam opisani objekt. Kôd je nasumično mijenjan dok vizualna reprezentacija promjene nije bila zadovoljavajuća, imitirajući preživljavanje najjačih u evoluciji.
Irin Stošić

O autorima

Izložba Kôd jedna je od  izložbi Knjižnice Savski gaj u kojima zajedno izlažu članovi obitelji, u ovom slučaju majka i sin, s nad naslovom Obiteljske veze.
Karmen Stošić je prve izložbe imala 1984. u Galeriji SC i samostalnu u Rijeci „Etida za dvije ruke“, na kojoj su izloženi crteži crtani s dvije ruke. To pokazuje sklonost igri i eksperimentu u umjetnosti što se zadržalo do danas. Sad se uglavnom bavi fotografijom i mogućnostima njezinih digitalnih obrada. Članica je Foto kluba Zagreb.  Sudjelovala je na izložbama u zemlji i inozemstvu te je osvojila brojne nagrade od kojih su najznačajnije: počasna vrpca FIAP-a za pojedinačnu fotografiju na 34. Zagrebačkom Salonu fotografija, prva nagrada na izložbi Fotografkinje 2014., druga nagrada Žene snimaju 2016., prva nagrada „Bicikl-čovjek-bicikl“ 2016.
Irin Stošić bavi se fotografijom i digitalnom obradom fotografije od djetinjstva. Na neki način je bio i poticaj svojoj majci Karmen za otkrivanje novih mogućnosti u umjetnosti. Surađuje na njezinim izložbama kao dizajner plakata, kataloga, pozivnica te kao izbornik radova. Ovo je njihova prva zajednička izložba.