Kolende

Predstavljanje knjige 11.10.2019. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola

Knjiga je rukopisna zbirka kolendi Mata Zamagne iz 1817., 1818. i 1819. godine. Nadahnut slikama vlastitog mikrokozmosa, dubrovački vlastelin Mato Franov Zamagna Tamarić (1800. - 1870.) kao sedamnaestogodišnjak pisao je kolende. Njegova rukopisna zbirka Kolende od godisctaa 1817., 1818., 1819. u Riezi čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.
 
U knjizi Kolende Transkripcija i studije nalaze se fotografije izvornoga rukopisa Mata Zamagne Tamarića koje, stranicu po stranicu, prati transkripcija teksta. Povijesna studija Jelene Obradović Mojaš tematizira Zamagnin životni put, historiografsko i književno nasljeđe nakon pada Dubrovačke Republike. Jezična studija Ivane Lovrić Jović istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente što zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka. Iako su pojedine kolende već ugledale svjetlo dana, u ovoj je knjizi prvi put tiskana cjelovita zbirka.
 
Djelom Kolende Transkripcija i studije skrenuta je pozornost na vrijednost knjižničnog fonda, važnost njegova istraživanja i pravilne skrbi o pisanoj baštini. Knjiga je objavljena u izdanju Dubrovačkih knjižnica i njome je pokrenuta biblioteka Baštinske zbirke knj. 1.
 
Sudionici:
autorice studija dr. sc. Ivana Lovrić Jović, doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš, urednica knjige dr. sc. Vesna Čučić, recenzenti dr. sc. Marijana Horvat, prof. dr. Stjepan Ćosić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica prof. Jelena Bogdanović.

O autoricama studija:

Dr. sc. Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku i urednica u programu Hrvatskoga radija–Radio Dubrovnika, s brojnim dokumentarnim baštinskim i radiodramskim zapisima. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije o kulturnoj povijesti Kolende u Dubrovniku u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i knjige razgovora koji sabiru kronologiju i umjetničke domete Dubrovačkih ljetnih igara Svjedoci Mnemozine.
 
Dr. sc. Ivana Lovrić Jović znanstvena je suradnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu i voditeljica dubrovačke podružnice Instituta. Područje njezina znanstvenoga djelovanja obaseže povijesnu leksikografiju i ostalu jezikoslovnu baštinu, dodirno jezikoslovlje i dubrovački govor. Dosad je izdala nekoliko jezičnih monografija dubrovačkoga govora, a za suautorstvo u knjizi Jakov Mikalja – Blago jezika slovinskoga nagrađena je godišnjom državnom nagradom za znanost u 2013. godini.