Koncert Mirne Škrgatić

Koncert 30.10.2020. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Čitaonica, 1. kat
Fotografija: Ira & John
Mirna Škrgatić, od malena ima veliku želju i potrebu baviti se i izražavati glazbom. Mirnin otac Marin Škrgatić, bio je pjevač, skladatelj i tekstopisac. Često su zajedno pjevali uz klavir ili gitaru te Mirna ubrzo upisuje glazbenu školu za klavir no program škole nije bio pretjerano zabavan, pa se samostalno počela igrati harmonijama i melodijama. Već s 9 godina počinje pisati svoje skladbe, a prva se zvala “Bikili u kadi”, po njenom tadašnjem mačku Bikiliju kojeg je povremeno kupala u kadi.
 
Nakon završene opće gimnazije, upisuje studij informatike i pridružuje se zboru Putokazi. Epizoda s Putokazima bila je kratka, ali u tome je razdoblju Mirna puno naučila – od raznih načina pjevanja, držanja na pozornici, koreografije te također stekla veliku upornost i disciplinu. Nekoliko godina pjevala je u raznim glazbenim sastavima, pa tako i u grupi Cows & Chickens, kućnom jam session sastavu u riječkom klubu Tunel.
 
Godine 2016. počinje pjevati prateći vokal u riječkom sastavu Quasarr u kojem je provela nekoliko mjeseci mijenjajući njihovu prateću vokalisticu Jelenu Fabijan.
 
U country grupi Crooks & Straights, bila je glavni vokal skoro dvije godine i čak naučila jodlati, trebali su putovati u Kinu (nažalost otkazano u zadnji tren), tada je snimila i pjesmu na kineskom jeziku, što je Mirni bilo izuzetno zabavno iskustvo s obzirom na to da ne zna kineski jezik te je sve pjevala po sluhu.
 



Godine 2017. počinje pisati i skladati vlastite autorske pjesme uz klavir, koje ponekad izlaze u jednom dahu, ako je inspiracija dovoljno snažna. Nadahnuće crpi iz različitih izvora, a često su to podražaji iz svakodnevice, primjerice situacije iz privatnog života, razni susreti, priče koje su pričali prijatelji i poznanici, problemi današnjeg doba, događaji o kojima bi čitala, gledala, slušala …
 
Nakon što je napisala nekoliko pjesama te iste odsvirala uz klavir prijateljima te glazbenicima Ivani Kindl i Zvjezdanu Ružiću, oboje su je potaknuli na studijsko snimanje te predložili producenta Marka Mrakovčića kojem se ubrzo nakon toga javlja.
Njezina glazba se svidjela Branku Komljenoviću, i tako je započela suradnju s izdavačkom kućom Menart, koja Mirni omogućuje proboj do šire publike.
 
Dvije godine nakon izlaska prvog singla “Tvoja Laž” izašao je album prvijenac “Snovi” kojim je zaokružila u cjelinu jedan period svog rada i time označila početak realizacije svojih osobnih snova - da bude glazbenica i stvara glazbu.

Neki od važnijih glazbenih uzora su joj David Bowie, Muse, Jack White, Pink Floyd, EKV, Rolling Stones, Beatles, The Kinks i drugi, a što se tiče pjevačkih uzora i utjecaja, voli istaknuti Skin iz grupe Skunk Anansie, Arethu Franklin, Annie Lennox i Janis Joplin, a od domaćih ženskih pjevačkih uzora, Josipu Lisac i Zoricu Kondžu.

Voli slušati kvalitetnu glazbu bez obzira na žanr, a kako se voli igrati i miješati razne žanrove u svojim pjesmama, ne može ni svoju glazbu „strpati“ u neku određenu „kutiju“, ali ako bi baš morala, kaže da se radi o pop-rocku s retro prizvukom. 

Prvi nastup s autorskom glazbom bio je u finalu Karlovačko Rock Off festivala, 30.09.2017. u Rijeci, u sklopu festivala Hartera.
Nakon toga je uslijedilo nekoliko javnih nastupa, što televizijskih, što pred publikom, a nedavno je u Zagrebu i Rijeci imala koncertne promocije svog prvog albuma Snovi, koji je izašao 27. rujna 2019.

U proljeće 2020. pokrenula je seriju videa pod nazivom “Subotnje upjevavanje”, koje će uskoro ponovo krenuti, a uz svog sad već stalnog suradnika, producenta Marka Mrakovčića započinje rad na novom albumu koji će izdati za Croatia Records.

Mirnu možete pratiti na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, YouTube

Zbog ograničenog broja slobodnih mjesta zainteresirani se trebaju predbilježiti (ime i prezime, broj telefona) na slijedeći e-mailhelena.predojevic@kgz.hr

Prijave su otvorene do popunjenja mjesta, a svako odustajanje od prijave molimo prijaviti na helena.predojevic@kgz.hr

Koncert je organiziran u skladu s preporukama HZJZ, a sudionici će o eventualnim promjenama u organizaciji biti na vrijeme kontaktirani putem e-adrese navedene pri prijavi.