Koncert zbora Čipkice

Koncert 26.10.2017. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 18:15 sati 1. kat Čitaonica
Čipkice su svoje putovanje započele 2008. godine na radionici sevdaha nakon koje se rodila ideja o osnivanju ansambla koji bi izvodio tradicijsku glazbu iz cijelog svijeta. Pod vodstvom maestre Lidije Dokuzović, renomirane etno glazbenice i vokalistice Afiona, Čipkice su svoj repertoar učile na raznim radionicama tradicijske glazbe, ali i jedne od drugih.
Od 2013. do 2016. godine umjetnički voditelj Čipkica je etnolog Krunoslav Šokac, solist Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO.
Od listopada 2016. godine voditeljica je Ana Čorić, glazbena pedagoginja i asistentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Čipkice svoj reportoar izvode a cappella i/ili uz glazbenu pratnju, a rado su viđene gošće raznih festivala, kulturnih i humanitarnih priredbi i prigoda u kojima s Čipkicama svijet možete obići, ne u 80 dana, već u svega nekoliko pjesama. I to bez putovnice.

Čipkice često i rado surađuju sa srodnim sastavima (Afion, Veja, Le Zbor, Kenkedenke, Naš mali Afro bend, Vuge) i glazbenicima kao što Allan Skrobe (gitara), Nenad Kovačić (udaraljke), Tea Selaković (didgeridoo), Ivan Raić (udaraljke).

Na brojnim radionicama stječu znanje o tradicijskoj glazbi iz raznih dijelova svijeta od vrsnih stručnjaka te glazbenica i glazbenika. O istarskoj tradicijskoj glazbi učile su od Daria Marušića, o makedonskoj od Gabriele Januševske. Allan Skrobe prenio im je znanje o skandinavskoj tradicijskoj glazbi.

Djevojke iz Čipkica svojim radom nastoje upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija, koju i same, stvarajući zajedno, putem otkrivaju. Isto tako, veseli ih pjesmom pomoći humanitarnim zbivanjima, promociji kulturnih dobara i manifestacijama s ciljem promicanja tolerancije i međuljudskog poštovanja.

Zato često sudjeluju na humanitarnim koncertima i podržavaju razne humanitarne i aktivističke inicijative. Draga su im gostovanja na koncertu Afiona za Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u KD Vatroslav Lisinski, manifestacije u sklopu Zelene akcije, akcija „Ne damo Varšavsku“, ChilliBar Live! za dječji vrtić Radost u Dardi, nastupi u domovima za starije i nemoćne osobe ili VašAR(T) humanitarni buvljak.

Glazbeni nastupi Čipkica podrazumijevaju suradnju sa svim umjetničkim institucijama kao i sudjelovanje na otvorenjima događaja poput izložbi, promocija knjiga ili drugih kulturnih i humanitarnih zbivanja. Dosad broje preko stotinu nastupa.



Program koncerta:
  1. Sad idemo dole v Posavinu – Hrvatska (trad. – obr. I. i B. Ivanković)
  2. Con el vito – Španjolska (trad.)
  3. Vrličko kolo – Hrvatska (trad. – obr. Z. Ljevaković)
  4. Stade sunce – Poigrajte bile none – Bosna i Hercegovina (trad. – obr. K. Šokac)
  5. Doleti sivi sokole – Mađarska (trad. – obr. K. Šokac)
  6. Lijepo pjeva za lugom djevojka - Hrvatska (trad. – obr. K. Šokac)
  7. Vecheray Rado - Bugarska (trad. – obr. F. Kutev)
  8. Izgryala e mesechinka - Bugarska (P. D. Ivanov)
  9. Rechenka – Rusija (trad – obr. T. Glasnović.)
  10. Aj, kada san se z dragon rastavija – Hrvatska (trad.)
  11. Tri devojke – Srbija (trad.)
  12. Nano, boli me – Srbija (trad., obr. Vrelo)
  13. Belle mama – Afrika (trad. – obr. A. Čorić)
  14. O tha'n tombaca daor – Škotska (trad. – obr. L. Dokuzović/N. Kovačić)


https://www.facebook.com/chipkice/