Kovačić Ante, neka te učenici pamte!

Projekt 07.06.2019. | petak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 19:00
Drago Jančić
Povodom obilježavanje 165 godina rođenja i 130 godina smrti Ante Kovačića učenici 3. razreda gimnazije i hotelijersko-turističkih tehničara Srednje škole Bana Josipa Jelačića iz Zaprešića i njihova mentorica prof. Zdravka Kramarić pokrenuli su projekt  Kovačić Ante, neka te učenici pamte!
U rad na projektu  priključili su se i suradnici iz lokalnih kulturno-obrazovnih ustanova koje nose Kovačićevo ime: Marija Bartolić, voditeljica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Ante Kovačić  iz Zaprešića; Mirko Škoc, ravnatelj Općinske knjižnice Ante Kovačić iz Marije Gorice; Jasna Horvat, ravnateljica OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice te mr. sc. Snježana Spitzmüller, voditeljica Muzeja Klinike za psihijatriju Vrapče.
Srednjoškolci su čitali i interpretirali  roman U registraturi, gledali istoimenu seriju, izradili tematske plakate i straničnike u aplikaciji Canva, oslikali velike drvene plohe s likovima iz romana, izvježbali kratke monologe likova iz romana, napravili mentalne mape likova i pisca u aplikaciji Mindomo, napravili kratki film „Priča jedne registrature“ te  s profesoricom politike i gospodarstva Zvonimirom Špoljar obradili političke govore toga vremena, filmove o strankama i slogane.
Težište projekta bilo je na terenskoj nastavi učenika  26. ožujka 2019. u Mariju Goricu gdje su učenici posjetili OŠ Ante Kovačića, koju je pohađao i sam Kovačić, te Općinsku knjižnicu Ante Kovačića. U školi su im osnovnoškolci i njihovi mentori priredili prigodan program te pokazali zanimljive knjige i zapise o piscu. U knjižnici su učenici pogledali izložbu svojih  plakata i straničnika, prezentirali filmove, glumili, odsvirali glazbenu točku iz filma, razgovarali o Kovačiću s gostom, likovnim pedagogom gosp. Dragom Jančićem , odigrali završni kviz, glasovali, upisali se u spomenicu i fotografirali. U pratnji KUD-a Zgubidan potom su prošetali do Kovačićeve rodne kuće u Celinama te čitali ulomke iz romana „U registraturi“ i političke govore.
Učenika su posjetili  i Kliniku za psihijatriju Vrapče, u kojoj je Kovačić proveo svoje posljednje dane, te razgledali muzej, fotografirali zanimljive predmete vezane uz Kovačića i napravili kratki intervju s voditeljicom muzeja o zanimljivostima iz posljednjih dana Kovačićeva života.
Projekt će biti prezentiran na 4.4.2019. na Danima otvorenih vrata SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću, 6.6.2019. na Danu škole OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici te za građanstvo, u organizaciji Gradske knjižnice Ante Kovačića, u Vršilnici u Novim dvorima u Zaprešiću 7.6.2019.
Zanimljive informacije i fotografije dostupne su i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/ssbjjvip/posts/2595453997163612.